Provincie Noord-Holland

Gedeputeerd wandelt in Wogmeer op 11 september 2004

De Noord-Hollandse gedeputeerde Hans Schipper trekt zondag 12 september opnieuw de wandelschoenen aan om de spiksplinternieuwe maar toch historische route 'Rondje Wogmeer' te lopen. In zijn gevolg: natuurvrienden, statenleden, bestuurders van Westerkoggeland en Obdam, mensen van het Hoogheemraadschap en recreatieschap Westfriesland en iedereen die zin heeft mee te lopen. Doel van de wandeling is genieten en tegelijkertijd praten over zaken die de inwoners van Noord-Holland en de provinciebestuurders raken.

De gedeputeerde wandelt elke twee maanden onder het motto 'Volg de provincie te voet' ergens in Noord-Holland. Deze keer is hij uitgenodigd door de wandelvereniging Te Voet om een opnieuw in gebruik genomen historische wandelroute te ervaren.

Het voormalige Wogmeer, drooggelegd in het begin van de zeventiende eeuw, ligt in de gemeenten Obdam en Westerkoggeland. Rondom deze droogmakerij loopt een dijkje met een lengte van ruim tien kilometer dat al sinds jaar en dag gebruikt wordt als wandelpad. Door een wildgroei aan hekken en afscheidingen, meer dat zeventig in totaal, was de route van lieverlee in onbruik geraakt. Sinds kort is het vertrouwde Rondje Wogmeer, als onderdeel van het Landsschapsplan West-Friesland, in ere hersteld. In opdracht van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn bij alle hekken en afscheidingen overstapjes en steunpalen geplaatst. Volgend jaar, wanneer de route van wegwijzers, informatiepanelen en picknickbanken is voorzien, vindt de offciële opening plaats. Maar in dit weekend (Open Monumentendag en de Europese wandeldag) kan vast een voorproefje genomen worden. Om 12.00 uur is het verzamelen in het Cafe Het Wapen van Wogmeer. Om 12.30 uur een welkomstwoord van gedeputeerde Hans Schipper en een toelichting door een vertegenwoordiger van de wandelvereniging Te Voet. Om 12.50 uur vertrekt het gezelschap om rond 15.00 uur terug te komen bij het Wapen. Daar kunnen dan de opgedane indrukken en eventuele suggesties met een drankje nog even doorgenomen worden. Ellen van der Klei 9 september 2004