Gemeente Den Haag

september 2004
Kerk Koningin Anna Paulowna open voor publiek (9 september)

In het kader van de Open Monumentendag is op zaterdag 11 september ook de Russisch Orthodoxe Kapel van Koningin Anna Paulowna in het Haagse Statenkwartier te bezichtigen. Het kerkje, dat is opengesteld van 10.00 uur tot 16.00 uur, bevindt zich in de Jacob Obrechtstraat. Koningin Anna Paulowna was de dochter van de Russische Tsaar Paul I en de zuster van Tsaar Alexander I. In 1816 trouwde zij in Sint Petersburg met de Prins van Oranje, de "Held van Waterloo", die in 1840 als Koning Willem II de troon besteeg. Het paar vestigde zich in Den Haag in Paleis Kneuterdijk.
Na het overlijden van Koning Willem II nam Koningin Anna Paulowna haar intrek in het paleisje Rustenburg, dat in 1903 moest wijken voor de bouw van het Vredespaleis. In dit paleisje bevond zich ook een Russisch-orthodoxe kapel, waarvan de inventaris werd overgebracht naar het kerkje aan de Jacob Obrechtstraat.

De traditie wilde dat grootvorstinnen van de tsarenfamilie Romanow tot aan hun dood trouw bleven aan het Russisch orthodoxe geloof. Daarom had
Koningin Anna Paulowna in al haar paleizen ( Brussel, Kneuterdijk, Soestdijk) een Russisch orthodoxe kapel laten inrichten. Ook in het paleisje Rustenburg,
waar ze later ging wonen, gebeurde dit.
De inventaris van deze laatste kapel, die nu in de Jacob Obrechtstraat is te bezichtigen, maakte oorspronkelijk deel uit van de veldkerk van Tsaar Alexander I en heeft dienst gedaan tijdens de Russische veldtochten tegen Napoleon.
Vlak na de huwelijksvoltrekking in Sint Petersburg van Anna Paulowna met de latere Koning Willem II is de inventaris naar Nederland overgebracht.
In haar testament liet Koningin Anna Paulowna bepalen dat de inventaris
van haar Russisch Orthodoxe kapel altijd behouden moest blijven voor de
de Russische eredienst in Den Haag. Dit werd bevestigd in het testament van haar dochter Prinses Sophie, die later huwde met de groothertog van Saksen Weimar.