Het Nederlandse Rode Kruis

09 september 2004
Wereld Eerste Hulp Dag: meer eerstehulpverleners nodig

Op zaterdag 11 september is het Wereld Eerste Hulp Dag. Het Nederlandse Rode Kruis grijpt deze dag aan om aandacht te vragen voor de basisbehoefte van vrijwilligers: het EHBO- diploma. Het Nederlandse Rode Kruis vraagt samen met andere hulpverleningsorganisaties aandacht voor de noodzaak van meer EHBO-ers.

Slechts 1,8% heeft een EHBO-diploma

Eerste Hulp bij de Vierdaagse van Nijmegen in 2004

In Nederland hebben 300.000 mensen een EHBO-diploma, dat is slechts
1,8 % van de bevolking. Mensen volgen de cursus om daadwerkelijk iets te kunnen doen als iemand in hun directe omgeving een ongeluk of een hartaanval krijgt. De organisaties vinden dat er te weinig eerstehulpverleners zijn om slachtoffers van een ongeluk of acute ziekte direct hulp te kunnen bieden. Zij hopen meer mensen warm te maken voor een cursus. Want: hoe meer deskundige eerstehulpverleners beschikbaar zijn, hoe groter de overlevingskans van mensen die het slachtoffer zijn van een ongeval of acute ziekte.

Manifestatie Wereld Eerste Hulp Dag
Op 11 september is er een Manifestatie Wereld Eerste Hulp Dag in het politiemuseum in Apeldoorn. Het Nederlandse Rode Kruis overhandigt dan een pakket met eerstehulpmateriaal en een tegoedbon voor een EHBO-cursus aan de Burgemeester van Apeldoorn, de heer De Graaf. Tijdens de manifestatie, die om 11.00 uur begint, wordt informatie verstrekt over Eerste Hulp in Nederland. Behalve het Nederlandse Rode Kruis zijn verschillende organisaties aanwezig, die actief zijn in de eerste hulp.