Gemeente Utrecht

Domkerk en Domtoren: nog een paar dagen samen

Zaterdag 11 en zondag 12 september is het tijdelijke schip van de 750-jarige Domkerk voor de laatste maal in volle glorie te bewonderen op het Domplein. Het bouwwerk van steigerpijpen dat Domkerk en Domtoren één zomer lang heeft verbonden verdwijnt weer. Dit weekend zijn er nog diverse voorstellingen in en rond de steigerkerk te zien. Maandag 13 september start de afbouw.

Terug van weggewaaid!
6 mei jl. plaatste burgemeester A. H. Brouwer-Korf de eerste steiger van het tijdelijke schip van de Domkerk. In snel tempo verrees op het winderige plein tussen Domtoren en -kerk een wonderlijk bouwwerk. Het in 1674 weggewaaide schip van 44 meter hoog was met behulp van moderne materialen voor even ´terug van weggewaaid´. Op 23 juni stormde het opnieuw hevig op het Domplein. De eerste voorstelling Tempeest (= storm) van The Lunatics moest worden afgelast. Gelukkig bleek de constructie, van twintig kilometer buis met een totaal gewicht van 260.000 kilo, stabieler dan het bouwwerk uit vroeger eeuwen. De steigerkerk doorstond de storm en bleef staan. Minister-president J.P. Balkenende opende het schip officieel op 26 juni. Een zomer met veel verrassende activiteiten volgde. Enkele hoogtepunten waren de negen voorstellingen van Tempeest van The Lunatics, de Culturele Zondag van 4 juli, de muzikale beeldreis van de Sprockets, de herdenking van de storm op 1 augustus, de openlucht bioscoop Beeldenstorm, de tentoonstellingen in Domkerk en Aorta en Monteverdi's opera Orfeo door Studio 32.

Ook na het verdwijnen van het schip vinden er nog lezingen, rondleidingen en exposities over de Domkerk plaats. Een compleet overzicht van alle evenementen is te vinden op www.750jaardomkerk.nl. De viering van 750 jaar Domkerk wordt op 11 november, St. Maartensdag, afgesloten met een symposium in de Domkerk.

Activiteiten in laatste weekend steigerkerk

Open Monumentendag
Zaterdag 11 september is het Domplein de centrale plek voor de Utrechtse viering van Open Monumentendag. Als onderdeel van deze viering geven zes Utrechtse muziekensembles tussen 13.00 - 18.30 uur op en rond het Domplein hun interpretatie van delen uit het laatmiddeleeuwse manuscript MS 6 E 36 II. Dit manuscript is de enig bewaard gebleven neerslag van de Nederlandse muziekcultuur uit deze tijd en stamt uit de periode van de bouw van de Domkerk. Camerata Trajectina, Fortuna /Up There, Insomnio, Koh-I-Noor saxofoonkwartet, Global Village Orchestra, Big Bizar Habit en Rosa Ensemble werken mee aan de uitvoering.

Domcantate
Zondag 12 september voert het Utrechts Toonkunstkoor in samenwerking met Laurens van Rooijen de Domcantate uit. De in Utrecht geboren componist Laurens van Rooijen componeerde dit stuk speciaal voor 750 jaar Domkerk. Het stuk is gebaseerd op een, speciaal voor deze gelegenheid geschreven, sprookje over 'de Geest van de Domkerk en het Spook van de Domtoren'. Henk Westbroek vertolkt het verhaal van de Geesten. De uitvoering vindt plaats om 15.00 uur in de Domkerk.

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk!

Financiering
Voor de realisatie van dit project heeft de gemeente Utrecht ingezet op samenwerking met instellingen en bedrijfsleven. Dat de geschiedenis van Utrecht en de Domkerk in het bijzonder veel bedrijven en organisatie na aan het hart ligt, blijkt uit hun medewerking aan het project. De bijdragen van het bedrijfsleven hebben ervoor gezorgd dat de gemeente tal van extra evenementen in het kader van 750 jaar Domkerk heeft kunnen organiseren. Meer dan de helft van de kosten van het project is door het bedrijfsleven gefinancierd.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Trudie Timmerman, projectleider
Telefoon:030 - 286 36 55
Mobiel: 06 - 24 69 44 97

Liesbeth van Batenburg, kabinet burgemeester van Utrecht Telefoon: 030 - 286 15 91
Mobiel:06 - 54 21 83 43

Utrecht, 9 september 2004.