Ingezonden persbericht


Verhalen van steden en Hollands Erfgoed

Op zaterdag 11 september vinden tijdens Open Monumentendag allerlei extra activiteiten plaats. Het project VERHALEN VAN STEDEN van het Erfgoedhuis Zuid-Holland wordt afgesloten met de presentatie van het boekje 'Wapenfeiten' en de prijsuitreiking van de ontwerpwedstrijd 'Maak je eigen stadswapen'. Vervolgens worden de kinderactiviteiten van Open Monumentendag geopend en daarna is er de premiere van de reizende tentoonstelling 'Gebouwd Erfgoed'.

Wapenfeiten
Het boekje Wapenfeiten bevat allerlei wetenswaardigheden over de stadswapens van Leiden, Delft, Dordrecht, Gorinchem, Gouda, Vlaardingen en Zoetermeer. Het is een boekje in zakformaat, en bevat wandelroutes langs plekken en panden in de verschillende steden waar afbeeldingen van stadswapens te vinden zijn. Het boekje is vanaf 11 september gratis verkrijgbaar bij de deelnemende instellingen, en via bibliotheek, archief, VVV, musea en gemeente.

Maak je eigen stadswapen
De kinderen uit groep 7 en 8 van alle basisscholen in Leiden hebben in augustus een ontwerpkaart 'Geef je stad een nieuw gezicht' gekregen. De kaart laat aan de linkerkant het huidige stadswapen zien, en geeft aan de rechterkant alle ruimte om een nieuw stadswapen te ontwerpen. Tekenen, schilderen, spuiten, beplakken, alles mocht. De inzendingen zijn beoordeeld door een jury bestaande uit Rens Heruer, archivaris van de Drie Octobervereeniging en Leids onderwijsman; Ingrid Moerman, oud-conservator van Stedelijk Museum de Lakenhal en Peter Willemse, kunstschilder en restaurateur. Op zaterdag 11 september vindt in de Hooglandse Kerk de prijsuitreiking plaats, alle inzendingen zijn daar ook tentoongesteld. Een publieksjury, bestaande uit kinderen die aan de wedstrijd hebben deelgenomen, kiest vervolgens een publieksprijs.

Jeugdprogramma Open Monumentendagen
Rond de Burcht en het Weeshuis (nu het Archeologisch Centrum van de gemeente Leiden) aan de Hooglandse Kerkgracht 17 is het jeugdprogramma van de Open Monumentendagen. Kinderen kunnen meedoen aan aan een circuit van ridderspelen, zoals schildschieten en het kastelenspel. Jeugdtheater Fez verzorgt voorstellingen waaraan kinderen kunnen meedoen en samen met ridder Joost de Burcht kunnen veroveren.

Tentoonstelling Gebouwd Hollands Erfgoed
Deze reizende tentoonstelling geeft een beeld van de monumentenzorg in Zuid-Holland vanaf het begin in 1873 tot nu toe. De tentoonstelling is gemaakt in opdracht van de provincie met medewerking van het Erfgoedhuis. In Zuid-Holland zijn er ruim 8500 monumenten. Hoe zijn deze in de loop der tijd tegen afbraak en verval beschermd? Wie namen daarbij het voortouw? Hoe wordt bepaald wat een monument is? En hoe ziet de toekomst eruit voor de monumenten? De monumenten zijn onderdeel van de Cultuurhistorische Hoofdstructuur van de provincie Zuid-Holland, die mede van invloed is op de toekomstige inrichting van het intensief gebruikte en bewoonde Zuid-Holland.

Volledig programma-overzicht

Het programma van al deze activiteiten op zaterdag 11 september ziet er als volgt uit:

Hooglandse kerk

12.00 uur opening van de slotmanifestatie 'Verhalen van steden' door Ruud Hessing, wethouder Cultuur van Leiden 12.15 uur burgemeester Henri Lenferink van Leiden overhandigt het eerste exemplaar van het boekje Wapenfeiten aan Erik van Heijningen, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland voor o.a. Kunst en Cultuur, en Recreatie en Toerisme 12.30 uur bekendmaking winnaars van de 1e, 2e en 3e prijs van de ontwerp-wedstrijd 'Maak je eigen stadswapen' door Erik van Heijningen 12.45 uur bekendmaking van de winnaar van de publieksprijs

gezamenlijke wandeling naar de Burcht

Burcht

13.00 uur wethouder Geertsema geeft op speciale manier het startsein voor de jeugdactiviteiten rondom de Burcht en het Weeshuis

Stadhuis

13.15 uur officiële opening van de tentoonstelling 'Gebouwd Hollands Erfgoed' door gedeputeerde Erik van Heijningen in het Atrium van het stadhuis

Nadere informatie bij:

- Eveline Masselink van het Erfgoedhuis Zuid-Holland, tel. (071) 51 33 739
- Hette Quispel/Fons Delemarre, gemeente Leiden, tel. (071) 516 50 08 / 516 50 55

Bijlage: overzichtsfoto van een aantal inzendingen voor de ontwerpwedstrijd


---- --