Gemeente Voorburg-Leidschendam


Open Monumentendag 2004

Persbericht, Leidschendam-Voorburg 9 september 2004
---

Zaterdag 11 september: aandacht voor dorpsarchitect Klumper

Op zaterdag 11 september zijn tijdens Open Monumentendag ook in Leidschendam-Voorburg weer veel monumenten en bijzondere gebouwen tussen 10.00 en 17.00 uur gratis geopend voor het publiek. Dit jaar heeft het organiserend comité ervoor gekozen af te wijken van het landelijke thema Merck toch hoe sterck; reden hiervoor is dat in Leidschendam-Voorburg geen verdedigingsmonumenten te vinden zijn. De dorpsarchitect Klumper, die zeer veel panden in Leidschendam, Voorburg en Stompwijk heeft ontworpen, staat dit jaar centraal. Belangstellenden kunnen bij de centrale informatiepunten terecht voor een route langs de monumenten en andere geopende gebouwen. Ook is daar informatie verkrijgbaar over alle activiteiten, rondleidingen en exposities die op deze dag plaatsvinden. De centrale informatiepunten zijn te vinden in Voorburg in Huize Swaensteijn, Herenstraat 72-74 en in Leidschendam in de Petrus en Pauluskerk, Sluiskant 29. Het complete, actuele programma staat in de Postiljon en op de gemeentelijke website

Wethouder Houtzager: de hele dag op pad
Ik verheug me op deze kans om meer te weten te komen over de talrijke panden die Klumper in onze gemeente heeft ontworpen, aldus wethouder Houtzager.
Als het enigszins mogelijk is doe ik dat natuurlijk per fiets, want dan kun je makkelijk even afstappen voor een rondleiding. De historie van Leidschendam-Voorburg ligt mij na aan het hart en ik zie het als een belangrijke taak om mij in te zetten voor het behoud ervan. We betreuren het dan ook in hoge mate dat een groot deel van het dak van het rijksmonument De Zwaan aan de Delfsekade is uitgebrand. We zullen de eigenaren dan ook met raad en daad bijstaan bij de restauratie. Het is goed dat een relatief onbekende architect als Klumper nu eens extra aandacht krijgt tijdens de Open Monumentendag. Hij heeft toch mede bepaald hoe onze gemeente er nu uitziet, en dus is het belangrijk om zoveel mogelijk gegevens over hem en zijn werk te verzamelen. Ook hier gaat het immers om cultureel erfgoed, dat niet verloren mag gaan.

Programma wethouder Houtzager tijdens OMD

* 10.00 uur Bezoek expositie over o.m. de Hofwijckstraat in museum Swaensteyn, Voorburg

* 10.30 uur Bezoek woonhuis Schoolstraat 23
* 11.15 uur In ontvangst nemen van nieuwe straatnaamborden door Stichting Mooi Voorburg locatie: bevrijdingsboom bij de Grote Kerk
* 12.30 uur Kleine Spaanse lunch in Herberg De Swaen (Huize Swaensteijn)

* 13.00 uur In onvangst nemen van boekje over Klumper en te koop-/te huur-bord
Toelichting: naast architect was Klumper ook makelaar, er zijn twee 100-jarige borden van hem teruggevonden, deze worden samen met het boekje/fietsroute over Klumpers panden in Leidschendam-Voorburg aangeboden. De Klumper-panden dragen op de OMD voor de gelegenheid een kopie van die borden, ter herkenning Aansluitend: Architect Klumper doet aan de wethouder de suggestie om het zijsteegje van de Kerkstraat Klumperlaantje te noemen. locatie: betreffende steegje, ter hoogte van Kerkstraat 37 (dit is namelijk het geboortehuis van Klumper)

* 13.45 uur Bezoek Museum Swaensteyn aan expositie Klumper in Voorburg

* 14.00 uur Bezoek Laan van Oostenburg 28 (privéwoning, ontworpen door Klumper)

* 14.15 uur Naar Stompwijk

* 14.45 uur Bezoek expositie Klumper in Stompwijk , Laurentiuskerk
* 15.00 uur Naar Leidschendam

* 15.15. uur Bezoek Russisch-Hongaars-Zigeunerkoor (Peperbus, Leidschendam)

* 15.30 uur Bezoek De Zwaan (Delfsekade 15/16, vorige week gedeeltelijk afgebrand)

* 16.15 uur Bezoek Voorburgseweg 19 (privéwoning, ontworpen door Klumper)

* 16.45 uur Bezoek expo theater Camuz Damlaan (theater in voormalige kerk,
ontworpen door Klumper)

* 17.30 uur Bezoek vrijwilligersborrel met dankwoord

Meer weten?
Uitgebreide informatie over Open Monumentendag en het thema `Klumper´ is op zaterdag 11 september te verkrijgen op de centrale informatiepunten in Leidschendam (Petrus en Pauluskerk, Sluiskant 28-29) en Voorburg (Huize Swaensteijn, Herenstraat 72-74). Het programma staat vermeld in de gemeenterubriek van 11 september en lees het hier op deze website.