Vereniging Milieudefensie

Te veel gif op groente en fruit bij Albert Heijn, C1000 en Super de Boer

Supermarkten krijgen gele kaart van klanten

Amsterdam, 10 september --- Op zaterdag 11 september vragen vrijwilligers van Milieudefensie in verschillende plaatsen aan klanten van Albert Heijn, Super de Boer en C1000 hun supermarkt een gele kaart te geven. Uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van Milieudefensie blijkt dat groente en fruit van de drie grootste supermarkten regelmatig te veel of illegale bestrijdingsmiddelen bevatten. Milieudefensie wil dat de ketens voortaan gifvrije groenten en fruit verkopen.

'Landbouwgif is schadelijk voor gezondheid en milieu. Supermarkten moeten nu eindelijk hun verantwoordelijkheid nemen. Klanten horen te kunnen vertrouwen op wat er in de schappen ligt,' aldus directeur Vera Dalm van Milieudefensie. Het is verontrustend dat zelfs de drie grootste supermarktketens van Nederland hun zaakjes niet op orde hebben. De normen voor resten van bestrijdingsmiddelen in ons voedsel zijn er niet voor niets. Zo beschermen ze de gezondheid van consumenten. Vooral voor kinderen kunnen de gifresten op groente en fruit gezondheidsrisico's veroorzaken. In een recent rapport onderschrijft de Gezondheidsraad dat kinderen extra gevoelig zijn.

Wie: Milieudefensie vrijwilligers Wat: Klanten geven gele kaart voor te veel gif op groente en fruit Waar: Supermarkten in Amsterdam, Capelle a/d IJssel, Groningen, Haarlem, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Soest en Utrecht Wanneer: Zaterdag 11 september. Deze dag wordt gevolgd door drie andere dagen: 18, 25 september en 2 oktober. De precieze lokaties staan telkens een dag vantevoren op www.milieudefensie.nl.

Milieudefensie roept de supermarkten op alleen nog schoon voedsel te verkopen. Dat kan goed. Op ruim de helft van alle verkochte voedingsmiddelen komen immers nu al géén schadelijke stoffen voor. Britse supermarkten laten zien dat het wel mogelijk is om residuvrij voedsel te verkopen en volledige openheid te geven over metingen. Er is geen enkele reden waarom de drie grootste supermarkten van Nederland achter zouden moeten blijven, zeker als je je als kwaliteitssupermarkt profileert. In november laat Milieudefensie groente en fruit opnieuw controleren. De supermarkt met het meest vervuilde product krijgt vervolgens de rode kaart. Milieudefensie zal alle klanten van deze supermarkt oproepen om dit product op zaterdag 18 december niet te kopen.



Vereniging Milieudefensie