Provincie Zuid-Holland

Bijzondere open Monumentendag in Zuid-Holland op 10 en 11 september

In zes steden in Zuid-Holland staan op 11 september de Stadswapens centraal. In de steden Delft, Gorinchem, Gouda, Leiden, Vlaardingen en Zoetermeer wordt dit jaar op een bijzondere manier aandacht besteed aan Open monumentendag. Gedeputeerde cultuur en toerisme Erik van Heijningen is die dag intensief betrokken bij alle activiteiten.

Op vrijdag 10 september wordt de open monumentendag officieel geopend. Rond 20.30 uur wordt er bij de Rotterdamse Poort in Gouda door staatssecretaris Medy van der Laan, Erik van Heijningen, Erik Haman van de ANWB en wethouder Roland van Schelven een kanonschot ter ere van de opening

Ontwerpwedstijd 11 septemberKinderen uit groep 7 en 8 hebben meegedaan aan de wedstrijd 'Geef jouw stad een nieuw gezicht'. Zij hebben ontwerpkaarten gemaakt met een idee voor een nieuw stadswapen van hun stad. Per stad worden de beste 3 ontwerpkaarten bekroond met mooie prijzen uitgereikt door Erik van Heijningen. In Gouda zal Van Heijningen uit alle eerste prijswinnaars een hoofdprijswinnaar aanwijzen, vanaf 16.00 uur in de St.Janskerk. Deze winnaar kan niet alleen zijn/haar hele klas trakteren op een uitje naar de bioscoop voor de film Floris, maar krijgt ook een van de acteurs, Michiel Huisman of Daan Schuurmans, op de bezoek in de klas. De andere prijzen zijn ook niet mis: met de klas naar het Archeon, of een grote vlag met het winnende ontwerp!

Wapenfeiten Op 11 september neemt Erik van Heijningen het eerste exemplaar van het boekje Wapenfeiten in ontvangst. Dat gebeurd in de Hooglandsekerk in Leiden om 12.00 uur. Het is een boekje met allerlei wetenswaardigheden over en stadswandelingen langs de stadswapens. Synchroon in zes steden wordt het een feestelijke lancering van dit unieke boekje. Op www.verhalenvansteden.nl kunt u lezen waar u het boekje kunt verkrijgen.

Tentoonstelling Gebouwd Erfgoed opent op 11 septemberTen slotte wordt om ongeveer 13.00 uur het Leidse stadhuis de tentoonstelling 'Gebouwd Hollands Erfgoed' geopend, door Erik van Heijningen. De tentoonstelling is in het Stadhuis te zien tot en met vrijdag 8 oktober 2004, en geeft een beeld van de monumentenzorg in Zuid-Holland vanaf het begin in 1873 tot nu, en met een kijkje in de toekomst. De tentoonstelling is bestemd voor cultuureducatief gebruik en in het bijzonder voor de vakken 'Omgevingsgeschiedenis' en 'Culturele Vorming' in het voortgezet onderwijs. Ze kan worden geplaatst in musea of archieven of andere openbare publieksruimten, maar ook in scholen of bibliotheken. De tentoonstelling is gemakkelijk verplaatsbaar en in te richten, en gaat de komende jaren door de provincie reizen. Zij wil aan zo veel mogelijk Zuid-Hollanders laten zien dat de zorg voor onze vele prachtige monumenten een zaak van ons allemaal is. De tentoonstelling is gemaakt i.o.v. de Provincie Zuid-Holland en m.m.v. het Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22