Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Gemeente Mededelingen

Hoogezand, 7 september 2004 Persbericht 2004/073.

Hoogezand, 7 september 2004 Persbericht 2004/073.

Kunst en cultuur tijdens Open Monumentendag 2004

Zaterdag 11 september van 10.00 tot 17.00 uur zijn in de gemeente Hoogezand-Sappemeer weer vele monumenten te bezoeken tijdens de Open Monumentendag. Het landelijk thema is dit jaar gewijd aan de monumenten van verdediging onder de titel 'Merck toch hoe sterck'. Aangezien er in deze gemeente geen verdedigingswerken aanwezig zijn, is ervoor gekozen dit jaar kunst en cultuur een bijzondere plaats te geven.

Vele monumenten openen speciaal voor de Open Monumentendag hun deuren voor bezoekers. De monumenten zijn gratis te bezoeken en zijn te herkennen aan vlag of poster van de Open Monumentendag. Daarnaast zijn er de hele dag door leuke activiteiten. Een greep uit het programma:

Van 10.00 tot 16.30 uur geeft de Toneelvereniging V.I.O.L.E.R.I.A. uit Westerbroek in de Koepelkerk in Sappemeer elk uur een toneelvoorstelling over de bevrijding van Hoogezand-Sappemeer door Russische Kozakken. Als basis voor het toneelstuk staan de memoires uit het dagboek van doopsgezinde predikant ds Foeke Wigles Gorter uit het jaar 1813.
Bezoekers kunnen in Damkerk in Hoogezand een interessante video bekijken over houtdraaikunst van de oude Egyptenaren (ca 1500 v.Chr) tot nu. Een uitgebreide verzameling maten en gewichten, laat het meten en wegen in Nederland zien en organisten spelen bijna elk uur op het orgel onder andere het vaderlandslied 'Merck toch hoe sterck'. In de Doopsgezinde kerk in Sappemeer wordt elk uur op het orgel gespeeld en van 10.00 tot 12.00 uur worden orgel en piano bespeeld door Russische musici. De Koninklijke Rederijkerskamer Tollens en de jongeren van de Rederijkerskamer GUMO dragen Groninger gedichten voor. Vanaf 14.00 uur wordt in borg Welgelegen muziek gespeeld op oude instrumenten. Liefhebbers van ouderwetse kost kunnen tevens tegen kleine vergoeding kapucijners met spek eten.
Dit jaar is een speciale fietsroute door het historisch lint samengesteld langs beeldbepalende panden. De route leidt u door het oude lint van Hoogezand-Sappemeer en geeft een beschrijving van de oude gebouwen die u onderweg tegen komt. De fietsroute is bij vrijwel alle geopende monumenten gratis te verkrijgen.

sluiten