Provincie Noord-Holland

Open dag Ruïne Fort Uitermeer in Weesp op 11 september 2004

In het kader van de Stellingmaand organiseert de provincie Noord-Holland op zaterdag 11 september een open dag op het terrein van Fort Uitermeer te Weesp. Vanaf 10.00 uur kunnen belangstellenden een kijkje nemen op een terrein dat anders gesloten is voor bezoek. Hans Schipper, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, en Ben Lüken, wethouder Monumenten van de gemeente Weesp, zullen de dag feestelijk openen.

Langs de Vecht vlakbij Weesp ligt de ruïne van het Fort Uitermeer. De geschiedenis van het fort gaat terug tot 1673, toen het deel uitmaakte van de oudste waterlinie: de Utrechtse Waterlinie. Het fort heeft in de loop van de eeuwen deel uitgemaakt van steeds wisselende verdedigingslinies. In 1996 is het fort als onderdeel van de Stelling van Amsterdam geplaatst op de Wereld- erfgoedlijst van de Unesco.

De provincie Noord-Holland heeft 800.000 beschikbaar gesteld om het fort te behouden. Op 11 december 2003 is de Stichting Herstelling begonnen met de werkzaamheden aan het Fort. In het voorjaar 2005 zullen deze afgerond zijn. Tijdens de ´Stellingmaand 2004 (www.stellingmaand.nl) krijgt iedereen op 11 september de gelegenheid om te zien hoe ver de werkzaamheden gevorderd zijn. Vorig jaar bezochten zon 700 belangstellenden de open dag.

De pers is van harte uitgenodigd bij de officiële opening aanwezig te zijn.

Het programma is als volgt:
10.00 uur Het terrein Fort Uitermeer open voor publiek 10.30 uur Officiële opening door Hans Schipper, gedeputeerde conomie, arbeidsmarkt, landbouw, toerisme en recreatie van de provincie Noord-Holland, en Ben Lüken, wethouder monumenten van de gemeente Weesp.

Wat is er te zien en te doen?

- een natuur/cultuur-ontdekkingstocht over het terrein
- zelf doen en of kijken naar archeologisch onderzoek
- een tekenwedstrijd voor kinderen

- een videopresentatie over de historie en de uitgevoerde
- werkzaamheden in het plofhuisje (oude munitieopslag naast de ruïne)
- bezoek aan de kraampjes van:
De Historische Kring Weesp
Stichting Herstelling
Landschap Noord-Holland
Provincie Noord-Holand
Vogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek
Vrienden van het Gooi

- Presentaties over muskusrattenbestrijding en beheer en onderhoud van provinciale wegen (in het Provinciale Steunpunt dat zich ook op het terrein bevindt).
16.00 uur Einde open dag / sluiting terrein

Locatie: Fort Uitermeer, Uitermeer 1, Weesp
Meer informatie is te vinden op www.noord-holland.nl.

De provincie organiseert deze dag in samenwerking met de Historische Kring Weesp, Landschap Noord-Holland, de gemeente Weesp en de Stichting Herstelling.
Ellen van der Klei 9 september 2004