Provincie Utrecht

Persbericht

Wedstrijden Romeins blijde schieten tijdens Open Monumentendag

Wie wordt kampioen van de provincie Utrecht?

7-9-2004
Tijdens de Open Monumentendagen van 11-september a.s. organiseren de provincie Utrecht en stichting Werk aan de Linie (beheerder Fort Vechten) een echt Romeins spektakel. Op vier plekken in de provincie, waar vroeger de Romeinen hun grensforten en kampen hebben opgeslagen, worden schietwedstrijden georganiseerd. Deze actie, die door de provincie gefinancierd wordt uit het Actieprogramma Cultuurbereik, is bedoeld om het publiek op een speelse manier bekend te maken met het Romeinse verleden van de provincie Utrecht.

Geschoten wordt met een vereenvoudigde versie van de onager, de Romeinse blijde. Dit artilleriestuk wordt door scoutinggroepen in elkaar gezet. Iedereen die dat wil, kan hiermee gratis schieten en maakt kans op de titel: "Kampioen van de provincie Utrecht". U kunt zich terplekke aanmelden in een team van maximaal vier personen (maximaal twee volwassenen per team). De wedstrijd bestaat uit de volgende onderdelen: drie maal zover mogelijk schieten, en drie maal zo nauwkeurig mogelijk schieten. De drie teams met de beste scores gaan door naar de finale die op zondag 12 september om van 12.00 tot 16.00 wordt gehouden bij het Romeinse legerkamp bij Fort Vechten.

Voorrondes
Van 11.00 tot 16.30 uur worden op de volgende locaties de voorrondes gehouden van het Romeinse blijde schieten.


-Laurium (Woerden): park Bredius.

-Traiectum (Utrecht/Leidsche Rijn): park De Hoge Woerd (ingang tussen Woerdlaan 5 en 7)

-Fectio (Vechten): Marsdijk 2 bij de Romeinse wachttoren en het legerkamp.

-Lefevanum (Wijk bij Duurstede): Zandweg/terrein van de voormalige veiling.

Tijdens de wedstrijden en het opbouwen van de blijdes zijn vrijwilligers aanwezig van de groepen voor levende geschiedenis Corbulo, Fectio en Gemina. Gekleed in historische uniforms van het Romeinse leger en de hulptroepen die gelegerd waren langs het Utrechtse deel van de Romeinse grens geven zij tekst en uitleg bij de activiteiten. Voor de bouw van de onagers tekenen: Solwegagroep Utrecht, Scouting Katimavik Odijk en Scouting `Die Wiltgraeff' Wageningen.

Laatst gewijzigd op 09/07/2004 12:48:31 PM. Paginabeheer: Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl