Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie Utrecht doet geschiedenis Grebbelinie herleven

27-8-2004
De Grebbelinie krijgt met steun van de provincie Utrecht een prominente plek in het programma voor de Open Monumentendag van 10-12 september a.s. De geschiedenis van deze militaire linie wordt opnieuw tot leven gebracht voor het Utrechtse publiek met financiële steun van de provincie.

Opnieuw in het landschap: de Stoplijn

Op 11 september opent Jan van Bergen, gedeputeerde cultuur van de provincie Utrecht, een deel van de `Stoplijn'. Dit is de laatste linie in de verdediging van de Grebbeberg. Over een lengte van circa 40 meter bij de Roggeakker is deze vervallen linie aan de hand van militaire stafkaarten gereconstrueerd door stichting De Greb en zo weer zichtbaar geworden in het landschap. Hiervoor is gebruik gemaakt van het oorspronkelijke materiaal dat is uitgegraven. Het was op deze plek dat op 12 mei 1940 de Nederlandse tegenaanval werd ingezet op de Duitse stellingen. De Nederlandse strijdkrachten vochten tegen een overmacht aan bommenwerpers en artillerievuur. Meer dan 400 Nederlandse soldaten verloren hier het leven. De provinciale subsidie voor deze loopgraaf is 15.000 euro. U kunt de Stoplijn bereiken via de Heimersteinselaan, een wandelpad dat begint bij zorgcentrum Heimerstein aan de Cuneraweg in Rhenen. Na enkele kanonsalvo's van een origineel door paarden getrokken 6-Veld artilleriestuk vindt om 13.35 uur de officiële opening van de Stoplijn plaats.

Nieuwe uitgaven over de Grebbelinie
`De Grebbelinie: van verdediging naar bescherming' - onder deze titel is in opdracht van de provincie Utrecht een handzame folder verschenen over de historie van de Grebbelinie. In kort bestek behandelt deze populaire uitgave de ontwikkeling van de linie vanaf de 16de eeuw tot na de Tweede Wereldoorlog. Ook de bijzondere betekenis van de Grebbelinie voor natuur en landschap komt aan bod. De folder bevat verder een overzichtskaart van het gebied met een beschrijving van de belangrijkste verdedigingswerken. Het Erfgoedhuis Utrecht en Utrecht, Recreatie & Toerisme verzorgden de redactie. De folder is dankzij een provinciale subsidie van 21.000 euro gratis verkrijgbaar bij alle VVV-kantoren in de provincie Utrecht.

Een tweede uitgave over de Grebbelinie die binnenkort verschijnt, is een nieuwe cultuurhistorische gids van uitgeverij Matrijs in samenwerking met stichting de Grebbelinie. De provincie stelt hiervoor 32.000 euro beschikbaar. Deze wandelgids voert de lezer langs alle onderdelen van de linie: forten, keerkades, schansen, sluizen en stuwen. Auteur is Bert Rietberg. Het eerste exemplaar van dit boek wordt op 11 september door gedeputeerde Jan van Bergen overhandigd aan de burgemeester van Renswoude.

Informatiepanelen langs de linie
Langs de Grebbelinie lopen meerdere wandel- en fietsroutes. Om voor deze passanten het verhaal te vertellen over de historische ontwikkeling van deze Utrechtse linie heeft de provincie Utrecht opdracht

gegeven om een reeks informatiepanelen te plaatsen. In de loop van dit najaar worden in totaal 22 panelen geplaatst, verspreid tussen Rhenen en Spakenburg. De panelen worden geplaatst bij belangrijke verdedigingswerken en tonen o.a. luchtfoto's van het gebied met daaroverheen geprojecteerd historische militaire kaarten. Het eerste informatiepaneel wordt op 11 september onthuld, bij de gereconstrueerde Stoplijn op de Grebbeberg. De provincie Utrecht stelt hiervoor ruim 37.000 euro beschikbaar. Bureau Kloeg in Bunnik verzorgt het ontwerp en de uitvoering van de plaatsing van deze informatiepanelen.

Laatst gewijzigd op 08/27/2004 05:19:47 PM. Paginabeheer: Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl