Digitale Gemeente Houten

Houtense forten Hollandse Waterlinie open voor publiek

dinsdag 17 augustus 2004 - Bron: Gemeente Houten

Op open monumentendag, zaterdag 11 september, gaat in Houten alle aandacht uit naar de forten en
verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De forten 't Hemeltje, Werk aan de Korte Uitweg en Werk aan de Waalsewetering zijn die dag open van 11.00 tot 17.00 uur. Het thema van de landelijke open monumentendag is dit jaar 'Merck toch hoe sterck, monumenten van verdediging'.

Bij fort 't Hemeltje wordt 11 september op vaste tijdstippen een komisch wagenspel opgevoerd door theatergroep het Houtens Schellinkje. De voorstelling duurt 15 minuten en is gratis. Aansluitend worden er rondleidingen gegeven.

Fort Werk aan de Korte Uitweg is te bezichtigen en daarnaast is een rondwandeling over de historische omwalling mogelijk. Binnen is er een tentoonstelling over vleermuizen en kunst en cultuur in en rond het fort.

Het fort Werk aan de Waalsewetering is in de maand september weer geheel in mobilisatie gebracht. Zo kunt u zien hoe dit fort eruit zag tijdens dreiging van oorlog. Het fort vormt ook het startpunt van een wandeling langs de forten en het inundatiekanaal in de omgeving.

Ook geopend op 11 september is museum Dijkmagazijn de Heul in Schalkwijk. Hier is een nieuwe tentoonstelling ingericht over kruideniers, bakkers en cafés in Schalkwijk en Tull en 't Waal.

Een volledig programma over de monumentendag verschijnt begin september.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).