Gemeente Hulst


Persbericht - 30.08.2004

Open monumentendag

Op zaterdag 11 september 2004 is het weer Open Monumentendag. Dit jaar is het landelijk thema: Merck toch hoe Sterck Monumenten van verdediging.

In de gemeente Hulst zijn op deze dag vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur de volgende monumenten gratis toegankelijk:


1. Stadhuis te Hulst

2. Basiliek H. Willibrordus te Hulst

3. s-Landhuis te Hulst

4. Refugium Baudeloo te Hulst

5. Streekmuseum de Vier Ambachten te Hulst
6. Mr. van der Heyden Groeve te Nieuw Namen
7. NH Kerk te Kloosterzande

8. Monumentale Boerderij fam. A. Senf, Roverbergsedijk 19 te Lamswaarde.

Bij het bezoek aan het stadhuis is het bij normale weersomstandigheden mogelijk ook de toren te beklimmen voor een uitzicht over de stad. I.v.m. de veiligheid is alleen mogelijk onder begeleiding van een ter plaatse aanwezige gids en is de toegang beperkt tot personen ouder dan 12 jaar.
Op grond van de forse klim en de steile trappen worden ook personen met een zwakke gezondheid afgeraden de beklimming te ondernemen.

Zoals reeds jaren gebruikelijk worden er op Open Monumentendag in Hulst 2 gratis rondleidingen verzorgd onder leiding van VVV-gidsen. Deze wandelingen vangen aan om 10.00 uur en om 14.00 uur. Vertrekpunt is aan het VVV-kantoor aan de Steenstraat 37 te Hulst. Voor nadere informatie kunt u terecht bij het VVV op tel. 315221.

Daarnaast wordt er een speciale kinderwandeltocht georganiseerd langs de belangrijkste monumenten en over de verdedigingswallen met als titel Koene Ridders en schone jonkvrouwen. De tocht is bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Voor begeleiding en een verrassing wordt gezorgd. Vertrek bij het VVV-kantoor aan de Steenstraat 37 te Hulst om 13.00 uur.

Op het programma van Open Monumentendag staat ook een fietstocht over oude verdedigingslinies buiten Hulst (Staat-Spaanse Linies Fietstocht) onder leiding van een gids. Deze fietstocht gaat langs 2 oude verdedigingslinies, waarlangs de staatsen (hollanders) en spaansen elkaar belegerden ten tijde van de 80-jarige Oorlog. Gefietst wordt langs liniedijken, forten, redouten en schansen. Vertrek om 13.00 uur bij de ingang van het Stadhuis aan de Grote Markt 21 te Hulst. Let op: de fietstocht zal geen doorgang vinden bij al te slecht weer (met name veel regen). Informeer bij twijfelachtig weer vooraf bij de VVV (0114-315221).

In de Monumentale Vlaamse - Zeeuwse boerenschuur van de fam. Senf aan de Roverbergsedijk 19 te Lamswaarde is een fototentoonstelling te bekijken van de schuur en omgeving zelf en van oude kaarten van de oude verdedigingsplaats Fort Roverberg. In tegenstelling tot de overige evenementen is de fototentoonstelling ook geopend op zondag 12 september van 11.30 uur tot 17.00 uur.