Gemeente Kampen

Persbericht

Kampen, 31 augustus 2004

Open Monumentendag en Uitmarkt Kampen 2004

Het thema van de Open Monumentendag is dit jaar "verdedigingswerken". Tijdens de Open monumentendag op 11 september zijn veel van de talrijke monumenten van 10.00 tot 17.00 uur opengesteld. Ze zijn te herkennen aan de Open Monumentendagvlag of het affiche. De Compagnie van Brederode, Keep them Rolling en het straattheater uit de Duitse partnerstad Soest zorgen voor een bont spektakel. Er zijn dit jaar vier hoofdlocaties: de Koggewerf, de Kamper binnenstad, Zalk en Wilsum.

In Kampen op het plantsoen bij de Broederpoort slaat de Compagnie van Brederode 1473 haar kampement op. Zij laten ambachten zien, (o.a. tin gieten, schieten met zwart kruit), spelen straattheater, laten soldaten de poort bewaken, er is wapen gekletter te zien en te horen, er zijn marketentsters, wachten en troubadours. Bezichtiging historisch militair materieel Keep Them Rolling. 30 militairen die vroeger in de Vloeddijk kazerne waren gelegerd zijn op uitnodiging van de gemeente ook aanwezig.

De Botermarkt wordt een Soester plein. De Duitse partnerstad Soest is er met muziek, informatie, demonstraties door een steenhouwer, spinnenwiel, eten en drinken, heuse Germanen, marketentsters en landknechten. In de binnenstad zorgen zij voor straattheater.

Tijdens de Open Monumentendag rijdt er een gratis pendeldienst tussen Kampen en Zalk. tussen Kampen-IJsselmuiden-Wilsum-s-Heerenbroek rijdt er ook een pendeldienst.Vertrek elk uur vanaf 10.30 uur vanaf NS station Kampen, tot 16.30 uur.

De Uitmarkt

Ook dit jaar wordt het cultureel seizoen kleurrijk geopend met de Uitmarkt 2004. Van 10.00 tot 17.00 uur opent de Stadsgehoorzaal haar deuren met een gevarieerd aanbod. Kamper kunstinstellingen en amateurverenigingen presenteren zich in diverse kraampjes. Verder is er de gehele dag muziek en dans en zijn er speciale activiteiten voor de kinderen. Dit alles speelt zich af op de Nieuwe markt en in de Stadsgehoorzaal.