Ingezonden persbericht


11 en 12 september - Open Monumentendagen in Overveen Activiteiten van Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Duincentrum De Zandwaaier te Overveen.
Fototentoonstelling De Atlantikwall in Nationaal Park Zuid-Kennemerland; Sporen van een Duitse verdedigingslinie Deze tentoonstelling wordt op zaterdag 11 september om 10.00 uur door de burgemeester van Bloemendaal, mevrouw L.A. Snoeck-Schuller, geopend. Hiermee wordt tevens het startschot gegeven voor de Open Monumentendagen van Bloemendaal.

In het kader van de Open Monumentendagen op 11 en 12 september 2004 hebben Stichting Ons Bloemendaal en Nationaal Park Zuid-Kennemerland een tentoonstelling samengesteld van historische en hedendaagse foto's van onderdelen van de Atlantikwall die nog in dit duingebied aanwezig zijn. Deze tentoonstelling sluit aan bij het landelijke thema van de Open Monumentendagen 2004 'Monumenten van verdediging'. De hedendaagse foto's werden gemaakt door Anton Oliehoek in samenwerking met de boswachters van het nationaal park. De verdedigingslinie 'Atlantikwall' werd in de Tweede Wereldoorlog aangelegd. In slechts enkele jaren tijd bouwden de Duitsers langs een groot deel van de West-Europese kust hiervoor een enorm aantal verdedigingswerken, meestal van beton. In de fototentoonstelling wordt een aantal kenmerkende onderdelen van de Atlantikwall belicht, zoals verschillende soorten bunkers en anti-tankwallen. Ook is er Duits legermateriaal uit die tijd te zien en wordt er aandacht besteed aan de huidige functie van sommige bunkers, bijvoorbeeld als onderkomen voor vleermuizen. De tentoonstelling werd samengesteld door de historische vereniging Stichting Ons Bloemendaal en Nationaal Park Zuid Kennemerland i.s.m de Werkgroep Bunkeronderzoek en Archief. De realisatie van de foto-opdracht is mogelijk gemaakt door subsidie van het Nationaal Park Zuid Kennemerland.

Duincentrum De Zandwaaier, Zeeweg te Overveen. De tentoonstelling is te bezichtigen van 11 september tot en met 31 oktober. Di. t/m zon. van 10.00-17.00 uur. Toegang is gratis.

Zaterdag 11 september
Excursies in het kader van Open Monumentendag. Startpunt Duincentrum De Zandwaaier: 'Militair verleden in het duin' (3 fietsexcursies) Deze gratis fietsexcursies staan in het teken van het thema 'verdediging' tijdens Open Monumentendagen. U kunt aansluitend een bezoek brengen aan de foto-expositie 'Atlantikwall in de duinen van Zuid-Kennemerland' die t/m eind oktober in Duincentrum de Zandwaaier te bezichtigen is. Geïnteresseerd? Geef u dan snel op voor een fietsexcursie. Ook heel interessant voor kinderen vanaf 10 jaar. 11.00 uur
Deze fietsexcursie gaat over de "Franse Tijd" rond 1800 en de Duitse bezettingstijd rondom Zandvoort. U fietst o.m. langs resten van de Atlantikwall zoals Tobruk-bunkers, een tankwal en een tankmuur met flankkazemat. Duur 2 uur. 11.00 en 14.30 uur
Wat heeft er zich afgespeeld in de Kennemerduinen en het Kraansvlak in de jaren '40-'45? Hoeveel kun je daar nog van terugvinden en wat is waar te zien? Tijdens de fietsexcursie 'Sporen uit de oorlog' neemt de boswachter u mee door een bijzonder stuk duingeschiedenis. U bekijkt exclusieve elementen uit de Tweede Wereldoorlog, die zoveel decennia later nog altijd een indrukwekkend verhaal vertellen. Duur 2 uur.

Alle excursies: vertrekpunt Duincentrum De Zandwaaier aan de Zeeweg (t.o. Parkeerplaats Koevlak) in Overveen. Duur ca. 2 uur, Deelname gratis. Verplichte aanmelding op (023) 5411119 of bij www.npzk.nl.

Zondag 12 september
Excursies in het kader van Open Monumentendag. Startpunt Duincentrum De Zandwaaier: 'Militair verleden in het duin' (2 fietsexcursies) Deze gratis fietsexcursies staan in het teken van het thema "verdediging" tijdens Open Monumentendagen. U kunt aansluitend een bezoek brengen aan de foto-expositie 'Atlantikwall in de duinen van Zuid-Kennemerland' die t/m eind oktober in Duincentrum De Zandwaaier te bezichtigen is. Geïnteresseerd? Geef u dan snel op voor een fietsexcursie. Ook heel interessant voor kinderen vanaf 10 jaar. 10:00 uur
Deze fietsexcursie gaat over de "Franse Tijd" rond 1800 en de Duitse bezettingstijd rondom Zandvoort. U fietst o.m. langs resten van de Atlantikwall zoals Tobruk bunkers, een tankwal en een tankmuur met flankkazemat. Duur 2 uur. 14.00 uur
'Op zoek naar de structuur van de Atlantikwall in onze omgeving. Excursie i.s.m. Stichting Ons Bloemendaal. Fietsexcursie door de duinen langs resten van de Atlantikwall naar bunkerdorp Kostverloren in Zandvoort. Duur 2 uur.

Beide excursies: Vertrekpunt Duincentrum De Zandwaaier, Zeeweg (t.o. Parkeerplaats Koevlak) in Overveen. Duur ca. 2 uur. Deelname gratis. Verplichte aanmelding op (023) 5411119 of bij www.npzk.nl.

Zaterdag 11 en zondag 12 september tijdens de Open Monumentendagen: Landgoed Elswout in Overveen gratis toegankelijk
Achter de duinen van Bloemendaal ligt een uniek monument: Elswout. Wie er binnenloopt, stapt terug in de geschiedenis. De afgelopen 350 jaar hebben maar liefst zeventien verschillende eigenaren er hun sporen achtergelaten. Sinds 1970 heeft Staatsbosbeheer de buitenplaats onder haar hoede. Tijdens de Open Monumentendagen is het landgoed gratis toegankelijk.

Zondag 12 september, 14.00 uur wandelexcursie op Elswout Cultuurhistorie excursie: 'Van de kanonnen van Marcelis tot de gekte van Borski!' De historie van Landgoed Elswout, een verkenning door de eeuwen heen. Verzamelen Poortgebouw Landgoed Elswout, Elswoutslaan 12a, Overveen
Deelname gratis. Duur ongeveer 1,5 uur. Aanmelden niet nodig.