Gemeente Tilburg

Persbericht

Tilburg, 8 september 2004

Zigzag en Bloopy!

Geweven beelden van Jeroen Vinken

Van 11 september tot en met 21 november 2004 vindt in het Nederlands Textielmuseum een overzichtstentoonstelling plaats van Jeroen Vinken. In het kader van het opdrachtenbeleid van het Textielmuseum, maakte Vinken in de afgelopen jaren een aantal werken voor de museumcollectie. De vijf geplooide composities en één getuft vloerobject zijn voor de overzichtstentoonstelling aangevuld met ander recent werk. Materiaal en techniek verweeft Vinken tot vernieuwende beeldvormen, die een eigen wereld van erotische poëzie oproepen. Ze zijn een vertaling van zijn sensitieve beeld van de werkelijkheid. Uitgangspunt in veel van zijn werken is de kwetsbare naaktheid van de huid. Zijn schilderijen, geweven doeken, vloerobjecten en geplooide composities kenmerken zich door (suggestieve) gelaagdheid, waarmee Vinken gaandeweg zijn eigen belevingswereld uitdiept.

Schilderijen

De schilderijen van Vinken zijn afgeleid van lichaamsvormen. Ze zijn echter zodanig geabstraheerd, dat soms alleen in gevoel nog de associatie met het lijfelijke bestaat. Het doek staat hierbij symbool voor de blote huid van het menselijk lichaam. De verf is zichtbaar in vele dunne, transparante lagen aangebracht, waarmee de panelen iets weg hebben van geweven beelden.

Geweven doeken

Vinkens gevoel voor textuur vormt ook een belangrijk aspect in zijn textiele werken. Zijn geweven doeken zijn een verlengstuk van zijn schilderijen. Vanuit zijn fascinatie voor de sensualiteit van het naakte lichaam, kroop Vinken als het ware in de huid van het doek. Het computergestuurde jacquardweefgetouw van het museum biedt hem de mogelijkheid om letterlijk meer de 'diepte van het oppervlak' in te gaan. Door in het weefsel te spelen met verandering van structuur, komt hij tot een soms bijna fotografisch beeld.

Vloerobjecten

Die diepgang is eveneens tastbaar in de vloerobjecten van Jeroen Vinken. Kenmerkend is ook hier weer de gelaagdheid, die ontstaat door de in wol getufte onderdelen tot één kunstobject te maken. Door de doordachte rangschikking van de losse elementen ontstaat een verrassend reliëfspel van sensuele beelden en vormen. Met de vloer of wand als huid.

Geplooide composities

Met zijn stoffen tenslotte creëert Vinken unieke geplooide composities. Naar eigen zeggen zijn gordijnen voor hem 'een kans om in iedere ruimte een ander schilderij te hangen'. De toepassing van de stof als gordijn is voor hem geen doel op zich, maar een middel om beelden te scheppen. Niet de gebruikelijke herhaling van een patroon, maar de terugkering van een bepaald gegeven in een steeds andere vorm typeert de creaties, waarbij iedere meter anders is. De ingenieuze combinatie van weeftechnieken, materialen en ontwerpen maken eindeloze variaties mogelijk.
---
Noot voor de pers (