Gemeente Heythuysen

Nieuws

Aanstaande zaterdag 11 september Open Monumentendg 2004 in Heythuysen

Waarom een Open Monumentendag?

De Open Monumentendag wordt georganiseerd om meer mensen in contact te brengen met hun historisch gebouwde omgeving en zo de belangstelling voor monumenten en monumentenzorg te vergroten. Overigens wordt niet alleen in Nederland een Open Monumentendag gehouden. In heel Europa worden in september en oktober Open Monumentendagen gehouden.

Open Monumentendag in Heythuysen

De achttiende Open Monumentendag in Heythuysen vindt dit jaar plaats op zaterdag 11 september 2004. Landelijk staat de Open Monumentendag dit jaar in het teken van verdediging. De gemeente Heythuysen heeft dit landelijke thema niet overgenomen, maar stelt op die dagen wél een aantal monumenten gratis open voor het publiek.

Dit jaar zijn dat onderstaande monumenten:

De Auroramolen aan de Rijksweg te Baexem

Op zaterdag 11 september 2004 is de molen van 11.00 16.00 uur te bezichtigen.

In 1846 kreeg Baexem een windmolen dankzij mevrouw De Keverbergh dAldenghoor uit Haelen, die haar molen te Haelen wilde overplaatsen naar Baexem. De molen heeft haar naam Aurora gekregen van de familie Canoy, de tweede eigenaar van de molen. In 1968 kocht de gemeente Baexem de molen van de toenmalige eigenaars, de familie Grubben en zij besloten de molen te verplaatsen naar haar huidige plek op een terrein aan de Rijksweg Weert-Roermond. De windgraanmolen Aurora is een halfgesloten standaardmolen. In Limburg staan er nog maar zes van! Bij de molen is een molenhuisje. Hier kunt u meel en de streekeigen Aurorakoekjes kopen. Tevens vinden hier vaker exposities plaats.

De St. Antoniusmolen aan de St. Antoniusstraat te Heythuysen

Ook de St. Antoniusmolen in Heythuysen is open op zaterdag 11 september 2004

van 11.00 16.00 uur. Catharina Berden, weduwe van Theodoor Geenen, gaf in 1860 opdracht tot het bouwen van de windmolen. Na jaren in particulier bezit te zijn geweest, kocht de gemeente Heythuysen de molen in 1969. Begin jaren zeventig werd gestart met een grondige restauratie van deze beltkorenmolen. In 1973 kon de molen weer draaien. In het najaar van 2000 is de molen opnieuw gerestaureerd. Sindsdien is de molen weer maalvaardig en in volle glorie te bewonderen.

De Watermolen aan de Brugstraat te Grathem

De Watermolen in Grathem is tevens geopend op zaterdag 11 september 2004 van 11.00 16.00 uur.

Aan de Brugstraat in Grathem is een goed voorbeeld te zien van een nog functionerende en aan de eisen van deze tijd aangepaste watermolen. Vermoedelijk is dit een eeuwenoud molencomplex, gebouwd op de Uffelse beek. Het molengebouw en het aansluitende molenhuis hebben een met rode en blauwe pannen bedekt schilddak. In 1915 werd in de molen een ijzeren Francisturbine geplaatst met een drijfwerk van ijzer en hout. In 1994-1995 werd de molen geheel gerestaureerd.

Kasteel Ten Hove aan de Pollaertshof 21 te Grathem

Op zaterdag 11 september 2004 is dit kasteel van 13.00 16.00 uur te bezichtigen.

Al omstreeks 1400 woonden er adellijke landeigenaren op de plaats waar nu Huis Ten Hove staat. Het huidige gebouw dateert uit het begin van de zeventiende eeuw.

Omstreeks 1780 pasten de toenmalige eigenaars Huis Ten Hove aan de voor die tijd gangbare eisen van wooncomfort aan. Uit die tijd dateren de behangselschilderingen waarmee de wandvlakken in de zaal werden versierd. Deze schilderingen zijn nu te bewonderen in de hal van het kasteel. Tot aan 1922 is Huis Ten Hove in een eeuwenlange reeks van erfopvolgingen door particulieren bewoond geweest. Sinds 1992 wordt het huis particulier bewoond en is het streven erop gericht het zoveel mogelijk zijn eigenlijke karakter te hergeven als woonhuis en als belangwekkend Limburgs monument.

We hopen u zaterdag 11 september te kunnen verwelkomen in onze prachtige monumenten tijdens de Open Monumentendag!