Gemeente 's-Hertogenbosch

10-09-2004

Open Monumentendag 2004 in 's-Hertogenbosch

Spectaculaire belegering van de stad

Op zaterdag 11 september is het Open Monumentendag in 's-Hertogenbosch. Deze dag zal ook dit jaar zeker niet onopgemerkt blijven. Want het thema is verdedigings-werken onder het motto: "Merck toch hoe Sterck". Dat betekent dat niet alleen vele panden in de binnenstad, maar ook forten en andere militaire verdedigingswerken rond de stad te bewonderen zijn. Er vindt zelfs een heuse belegering van de stad plaats: vanuit het Bossche Broek richting Bastion Oranje. Daar zal echter de Dienstdoende Schutterij en Artillerie de stad met hand en tand verdedigen met het afvuren van een zeer oud kanon.

Op verschillende locaties zijn boogschutters, verhalenvertellers, stadspijpers en soldaten in historische kledij in actie te zien. Alle te bezichtigen locaties en de plekken waar activiteiten plaatsvinden zijn te herkennen aan de geel-blauwe Open Monumentendagvlag, die wappert tussen 10.00 en 17.00 uur.

Aanvallen!
De officiële opening van de Open Monumentendag 2004 vindt plaats op de Citadel aan de Zuid-Willemsvaart 2 om 10.00 uur. Daar is gedurende de dag een scala aan activiteiten. Zoals het boogschieten door De Oude Schuts, de spannende verhalen van een stadsbestuurder uit 1629, optredens van diverse groepen stadspijpers uit binnen- en buitenland, rondleidingen van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch en de filmvertoning van Het Beleg 1629.
Om 11.00 uur vertrekt de Dienstdoende Schutterij en Artillerie met twee paarden en het oude kanon door de binnenstad richting Bastion Oranje. Daar moet het kanongebulder de stad behoeden voor aanvallen vanuit een historisch kampement in het Bossche Broek.

Open Monumenten
Ook dit jaar is een groot aantal panden in de binnenstad gratis te bezichtigen waaronder het museum Slager en het Noordbrabants Museum. In diverse panden vinden activiteiten plaats. Daarnaast is een aantal forten en verdedigingswerken (gedeeltelijk) te zien. Zoals fort Crèvecoeur dat ligt tussen de Oude Dieze en de Maas. Bovenop het talud is de vorm van het fort nog net te ontwaren. In het weiland liggen drie (resten van) oude kruithuizen: te bereiken met een laddertje over prikkeldraad. Speciaal tussen 12.00 en 14.00 uur is er een deskundige gids aanwezig om tekst en uitleg te geven.

Pantserinfanterie
Op de voormalige kazerne aan de Vlijmenseweg (Koning Willem I College) wordt het een gedenkwaardige dag. Daar komt de eenheid van het 48e pantserinfanterie van Bataljon Heutsz bij elkaar. Er zijn diverse (pantser)voertuigen te zien. Tot 12.00 uur is er een optreden van het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht en Trompetter Korps Bereden Wapens op de voormalige appèlplaats.

Voor de kinderen
Voor de kinderen is er een puzzeltocht en fotowedstrijd uitgeschreven. Deze vindt plaats onder leiding van de werkgroep Jeugd Boschlogie van de Kring Vrienden van 's Hertogenbosch. Op acht verschillende locaties liggen fototoestelletjes en fotorolletjes klaar. Daarmee kunnen de kinderen zelf aan de slag. Er zijn prijzen te winnen!

Verder worden er door De Groote Stroom (Kring Vrienden) gratis kaartjes weggegeven voor een vaartocht op de Binnendieze. Daarvoor zorgen de verhalenvertellers op de Citadel, in het Stadhuis en in de oude Sint Jacobskerk. Uiteraard mag muziek niet ontbreken. Op Open Monumentendag vindt het Festival van de Stadspijpers 's-Hertogenbosch plaats. Samen met stadspijpers uit het buitenland wordt er op locaties, zowel binnen als buiten, muziek gemaakt door grote en kleinere groepen musici.

Informatie
Alle informatie over Open Monumentendag 2004 staat in het programmaboekje.
Dit programmaboekje is vanaf vrijdag 3 september gratis te verkrijgen bij de VVV, in het Stadhuis, in het Stadskantoor (Wolvenhoek 1) en bij de Kring Vrienden van 's Hertogenbosch (Verwersstraat 19a). Daarnaast staat op de internetsite van de gemeente (www.s-hertogenbosch.nl) een overzicht van de opengestelde panden met een uitgebreide beschrijving en een plattegrond. Ook worden alle activiteiten vermeld. Op de internetsite www.openmonumentendag.nl staat meer informatie over de landelijke Open Monumentendag 2004.