Apple Benelux

Productnieuws van derden
| Impressie - 10 september | Impressie - 11 september | Impressie - Keynote | IBC
Apple @ IBC 2004. Amsterdam, 9-14 september. Moving Pictures. Moving Sound. Moving the Industry.
Panasonic Panasonic
Apple en Panasonic werken al een aantal jaar samen op het gebied van video en dit heeft zich onder andere vertaald in de ondersteuning van DVCPRO HD via FireWire in de laatste versie van Final Cut Pro. Dat deze samenwerking wordt voortgezet, blijkt onder andere uit het feit dat Apple tijdens de IBC 2004 bekend heeft gemaakt dat de volgende versie van Final Cut Pro ondersteuning biedt voor Panasonic's nieuwe ADX4000 1080i 50FPS camera, die eveneens tijdens deze editie van de IBC is geïntroduceerd.

Tijdens een persconferentie op vrijdag 10 september verklaarde Richard Kerris, Senior Direct Pro Applications bij Apple, bovendien dat de komende versie van Final Cut Pro ondersteuning zal bieden voor de next-generation P2 tapeless DVCPRO-gebaseerde solid-state memory-producten van Panasonic.
AJA Video Systems AJA Video Systems
Nieuwe producten die AJA tijdens de IBC heeft geïntroduceerd zijn de Kona LS capture-kaart en de HDP-converter. Kona LS biedt 10-bits niet-gecomprimeerde SDI I/O, Component/Composite/S analoge video I/O, high-quality 12-bits video A/D- en D/A-converters, JPEG, DV25/50, en 3:2 voor 24-Hz ondersteuning. De I/O-verbindingen worden ondersteund middels de meegeleverde breakout-kabels en de optionele KL-Box. De HDP is een miniconverter voor LCD- of plasmaschermen die gebruikmaken van een high-quality scaling-engine om automatisch 4:3 of 16:9 HD- of SD-invoer om te zetten voor vrijwel elk DVI-D scherm. Een ander product dat bij AJA in de schijnwerpers staat, is Kona 2, de nieuwe dual-rate HD/SD 133 MHz PCI-X capture-kaart die ondersteuning biedt voor niet-gecomprimeerde 10-bits SDI, HD-SDI, en dual link 4:4:4 HD bij zowel 10- als 12-bits.
Automatic Duck Automatic Duck
Automatic Duck biedt plug-ins die helpen bij het importeren en exporteren van de tijdbalk tussen Final Cut Pro en andere toepassingen, zoals After Effects en de Avid-toepassingen. Dat alle tijdbalkinformatie in één keer kan worden geïmporteerd, zorgt ervoor dat de workflow tussen Final Cut Pro en de andere toepassingen enorm aan efficiëntie wint. Automatic Duck heeft haar productaanbod recentelijk uitgebreid met Pro Import C3, een plug-in die zorgt voor een zeer snelle vertaling van een Avid-, Final Cut- of Premiere Pro-tijdbalk naar Discreet combustion 3. Deze plug-in is beschikbaar voor Mac OS X.
Blackmagic Design AVC Alliance
De stand van de AVC Alliance is helemaal gewijd aan de H.264 Advanced Video Codec (AVC). Nog maar een paar maanden geleden heeft het DVD Forum de H.264 Advanced Video Codec geratificeerd als basis voor de nieuwe generatie High Definition-dvd's. De H.264/AVC-codec is gezamenlijk ontwikkeld door de MPEG (Moving Picture Experts Group) en de ITU (International Telecommunication Union) en is geratificeerd als nieuwste videocodec. Hiermee maakt de H.264/AVC-codec nu officieel deel uit van de MPEG-4-specificatie. H.264/AVC is gebaseerd op open standaarden en zal komend jaar worden meegeleverd met een nieuwe versie van de QuickTime-software. H.264/AVC is een uiterst schaalbare videocodec, die garant staat voor een perfecte kwaliteit over het hele bandbreedtespectrum, van High Definition-televisie tot videoconferenties en mobiele 3G-multimedia.
Blackmagic Design Blackmagic Design
Blackmagic Design heeft tijdens de IBC een aantal nieuwe producten voor de Mac aangekondigd, waaronder de nieuwe DeckLink Multibridge, de eerste alles-in-één analoge converter die kan worden gebruikt voor elke conversietaak in zowel HDTV als SD video. De DeckLink Multibridge SD is een goedkopere versie van de DeckLink Multibridge die uitsluitend geschikt is voor SD, en de DeckLink HD Plus is een PCI-kaart voor niet-gecomprimeerde 10-bits video die kan worden gebruikt voor zowel Standard Definition SDI-video als HDTV-videoformaten. Daarnaast onthulde Blackmagic ook de Workgroup Videohub, een professionele dual-rate HD- en SD-routingswitcher waarmee maar liefst 12 gebruikers gezamenlijk gebruik kunnen maken van kostbare resources zoals broadcastdecks.
Building 4 Media Building4Media
Building4Media is gespecialiseerd in softwareproducten voor play-out automatisering en nieuws-editing en heeft een eigen videoserver ontwikkeld voor het Mac-platform. Zo hebben ze software ontwikkeld waarmee Xserve- en Power Mac G5-computers kunnen worden omgetoverd in videoservers (voor tv-stations die gebruikmaken van het DV-formaat) en contentservers (voor live assist, post-production en editing). EÈn van de hoogtepunten op de stand van Building4Media is een presentatie waarin de hele workflow van een nieuwszender uiteen wordt gezet. Het voorbeeld dat wordt aangehaald is dat van de Poolse nieuwszender TVN24 die werken met een combinatie van Building4Media-software, Final Cut Pro en 22 Xserve RAID-systemen voor play-out automatisering en optimale grafische prestaties.
Canon Canon
Voor Canon markeert de IBC de Europese introductie van de DIGISUPER 22xs, de nieuwe studiolens die speciaal is ontworpen voor draagbare camera's. Ondanks het extreem compacte ontwerp biedt de XJ22x7.3B geweldige optische prestaties voor HDTV of SDTV, met een beeldkwaliteit die aanmerkelijk beter is dan die van elke andere draagbare HD-lens of SDTV-studiolens.
Canopus Canopus
Tijdens de IBC demonstreert Canopus een aantal van haar digitale videoconverters. Converters die uitstekend werken met Mac OS systemen zijn de ADVC110 en ADVC300. De ADVC110 is een ideale converter voor het vastleggen en uitvoeren van analoge video vanaf elke met FireWire uitgeruste notebook- en desktopcomputer. De ADVC300 is een digitale videoconverter die zorgt voor een hoogwaardige beeldverbetering bij de conversie van analoge video (Hi 8/VHS) naar het DV-formaat. Curious Curious Software
Curious Software is met een zeer sterk productaanbod naar de IBC gekomen, en presenteert onder andere versie 2.5 van Curious gFx Pro en gFx Pro+. Deze nieuwe configuraties van de Curious gFx software bieden alle benodigde tools voor painting en rotoscoping in een effectenomgeving. Curious gFx Pro en Curious gFx Pro+, respectievelijk 8-bits en 16-bits, bieden een krachtige paint-engine voor bewegende beelden, een compleet nieuw rotomatte-systeem en tal van andere geavanceerde functies.
DTS DTS
Tijdens de IBC demonstreert DTS onder andere de DTS X Encode voor de Xserve van Apple. Deze encoder biedt ondersteuning voor maar liefst 99 verschillende mixing-engineers op een Mac- of pc-platform. Aardig is dat dit de eerste DTS-codec is die gebruikmaakt van een RAID-systeem om meerdere gebruikers informatie te laten coderen via een intranetwerk. Ook is het het eerste systeem waarmee een DTS-bitstream vanaf afstand kan worden gecodeerd. Daarnaast laat DTS ook de onlangs aangekondigde pro-audio software-encoders zien waarmee DTS-soundtracks kunnen worden gemaakt voor audio-dvd's, video-dvd's en 5.1 cd's. The Foundry The Foundry
The Foundry biedt demonstraties van plug-ins voor visuele effecten die kunnen worden gebruikt in verschillende post-productiesystemen. Tot de nieuwe tools voor Apple's Shake behoren onder andere een bijgewerkte versie van Keylight en Tinder 2 dat bestaat uit negen plug-ins die het leven van Shake-compositors aanmerkelijk vereenvoudigen. The Foundry geeft tevens een technologiedemo van Furnace 2, een verzameling plug-in tools waarmee film-compositors die gebruikmaken van Shake diverse veelvoorkomende problemen met effectopnamen kunnen corrigeren. Imagineer Imagineer
Imagineer Systems demonstreert Monet voor Mac OS X. Monet is een unieke en innovatieve tool waarmee een totaaloplossing wordt geboden voor het vervangen van elementen in film en video. Monet biedt een uiterst precieze 2,5D motiontracking, een goede compensatie voor lensvertekening en kan worden gebruikt voor allerlei aanpassingen op pixelniveau.
Logic Keyboard Logic Keyboard
Toetsenborden met allerlei gekleurde toetsen vindt u op de stand van Logic Keyboard. Met deze speciale toetsenborden verandert u uw bewerkingsprogramma eenvoudig in een professionele mediaomgeving. Op deze manier heeft u toegang tot functies en snelkoppelingen waarvan u voorheen niet wist dat ze bestonden. Nieuwe gebruikers krijgen de programma's met deze toetsenborden makkelijker onder de knie en ervaren professionals zullen zien dat ze veel tijd kunnen besparen. Er zijn verschillende toetsenborden beschikbaar voor diverse video- en audiotoepassingen.
Macromedia Macromedia
Macromedia laat tijdens deze beurs zien hoe men videocontent met een lage bandbreedte direct vanaf een website kan streamen met behulp van de bekroonde Macromedia Flash-technologie. De samenwerking met toonaangevend Content Delivery Network (CDN) providers zoals Speedera en VitalStream zorgt voor een hosted delivery van on-demand Flash video via een geavanceerd en betrouwbaar netwerk. Uiteraaard wordt er ook veel aandacht besteed aan Macromedia Breeze, een communicatie- en trainingsoplossing. Breeze stelt bedrijven in staat om effectief te communiceren met behulp van de nieuwste webconference-technologie, en biedt tal van geavanceerde mogelijkheden zoals het afspelen van videocontent, en live video- en audio-streaming. Omneon Omneon
Omneon gebruikt de IBC om een nieuwe HD-mediaserverconfiguratie te introduceren, de Omneon Spectrum HD. Deze nieuwe server biedt geïntegreerde native playback van HD MPEG-media. De Omneon Spectrum HD omvat twee nieuwe media-interface-adapters: de MultiPort 4000 serie voor één of twee HD MPEG playback-kanalen en de MediaPort 4010 voor het verwerven van het materiaal. Deze nieuwe interface-units zorgen voor een verdere uitbreiding van de HD-mogelijkheden van de Omneon Spectrum mediaserverproductlijn.
Optibase Optibase
Optibase, heeft tijdens de IBC bekendgemaakt dat MPEG MovieMaker 200S, haar high-end MPEG-2 en MPEG-1 encoding-board, nu ook ondersteuning biedt voor de Power Mac G5 en Mac OS X. MPEG MovieMaker 200S vergemakkelijkt contentcreatie voor dvd's, svcd's en vcd's. Daarnaast verklaarde Media 100, dat deel uitmaakt van Optibase, dat de komende versie van haar bekende 844/X editing- en realtime compositingsysteem ondersteuning zal bieden voor Apple's Final Cut Pro XML en industriestandaard AAF-formaten.
The Pixel Farm The Pixel Farm
The Pixel Farm heeft op deze beurs een aantal nieuwe producten en technologieën gepresenteerd. Behalve van PFTrack 2.0, een zeer geavanceerde trackingomgeving met een uitgebreide verzameling optical-flow tools, worden fraaie demonstraties gegeven van de recentelijk geïntroduceerde optical-flow plug-ins voor Apple's Shake. Deze plug-ins zorgen binnen Shake voor taken zoals retiming en de toepassing van real-motion blur op basis van gegevens die worden gegenereerd uit PFTrack. Omdat dezelfde gegevens door meerdere personen gebruikt kunnen worden, ontstaat binnen het project een bijzonder grote consistentie en dat is een prima waarborg voor kwaliteit.
Red Giant Software Red Giant Software
Tot de vele plug-in producten die Red Giant Software tijdens de IBC laat zien, behoren onder andere Magic Bullet Suite, Magic Bullet Editors en eLin. Magic Bullet Suite is een After Effects plug-in die ervoor zorgt dat DV-opnamen eruit zien als film; bij het geavanceerde 24P-proces wordt gewerkt met hoogwaardige filmeffecten waardoor DV-, digitale Betacam- en HD-opnamen net zo ogen als film. Magic Bullet Editors is een plug-in die in het bewerkingsprogramma kan worden gebruikt en stelt filmmakers in staat bewerkingen direct uit te voeren op de tijdbalk. eLin, tot slot, is het nieuwe systeem van Red Giant Software voor HDR-compositing in After Effects. Rorke Data Rorke Data
Rorke Data heeft haar productaanbod onlangs uitgebreid met SilverLine CWDM voor SAN-connectivity over lange afstanden. Deze oplossing is gebaseerd op Entrada's SilverLine CWDM-apparatuur (Coarse Wave Divisional Multiplex) en zorgt voor de verbinding van meerdere NLE-systemen (non-linear edit) binnen een SAN-configuratie waar clients van elkaar zijn gescheiden middels glasvezelkabels met een lengte tot 100 km. De 1RU SilverLine CWDM-oplossing is aanmerkelijk goedkoper dan traditionele apparatuur voor metro-optic infrastructuurconnectivity en biedt gebruikers toegang tot alle functies en voordelen van SAN. Denk hierbij aan de mogelijkheid voor gebruikers om samen in real-time aan projecten te werken. Sony Sony
Sony, de wereldwijde marktleider op het gebied van camcorders, zorgt voor een absolute doorbraak met de introductie van de eerste HDV 1080i camcorder. De HDR-FX1 Handycam camcorder is geschikt voor het opnemen en afspelen van high definition video met een resolutie van 1080 interlaced regels - de hoogste resolutie (1440 pixels x 1080 regels) die vandaag de dag beschikbaar is bij camcorders voor de consumentenmarkt. Deze aankondiging sluit uitstekend aan op Apple's toezegging om het HDV-formaat te ondersteunen in toekomstige versies van Final Cut Pro.
Studio Network Solutions Studio Network Solutions Studio Newtwork Solutions besteedt veel aandacht aan globalSAN, een compleet, IP-gebaseerd Storage Area Network (IP SAN) dat is gebaseerd op het iSCSI-protocol. Het is een perfecte oplossing voor locaties met meerdere werkstations die behoefte hebben aan een aanmerkelijk grotere I/O-doorvoer, maar niet beschikken over de resources voor een fibre-channel SAN. Eén van de belangrijkste componenten van een IP-gebaseerd SAN is de iSCSI-initiator. Tot voor kort was deze technologie niet beschikbaar voor het Macintosh platform, maar Studio Network Solutions heeft deze nieuwe initiator nu ingebouwd in de SANmp- en iSANmp-software.
Telestream Telestream
Telestream heeft tijdens de beurs haar eerste producten voor de Mac aangekondigd. In het laatste kwartaal van 2004 zal de Mac-versie verschijnen van MAPone, een personal IP delivery toepassing die zorgt voor het transcoderen van mediabestanden van broadcast-kwaliteit, direct vanaf Power Mac G5- of PowerBook-computers met Final Cut Pro HD of andere op QuickTime gebaseerde software. Telestream's FlipFactory-toepassing voor workflow-automatisering zal ondersteuning bieden voor Apple's high-performance Xsan-bestandssysteem dat dit najaar op de markt wordt gebracht. Daarnaast zorgt Telestream voor een IMX-component voor de volgende versie van Apple's Final Cut Pro-software waarin ondersteuning wordt geboden voor native IMX-editing.
Thomson Grass Valley Thomson Grass Valley
Thomson heeft tijdens de IBC laten weten dat het haar bekende Grass Valley 'TV Station in a Kit' productlijn heeft uitgebreid met drie nieuwe producten. Deze kits die speciaal zijn ontwikkeld voor broadcast-, nieuws- en post-productietoepassingen bieden een uitstekende integratie met Apple's bekroonde Final Cut Pro-software. Thomson heeft tevens bekendgemaakt dat het Final Cut Pro HD heeft geïntegreerd in haar Digital News Production (DNP) productlijn. Dankzij deze ontwikkeling kunnen Apple en Thomson hun klanten nu een krachtige en volledig geïntegreerde totaaloplossing bieden, inclusief post-productiemogelijkheden, voor een prijs die aanmerkelijk lager ligt dan die van concurrerende systemen.

Professioneel bewerken met korting

Final Cut Express box Als je voor 25 september 2004 een nieuwe Mac koopt bij de Apple Store of een deelnemende Apple reseller, krijg je direct tot EUR 200 korting op Final Cut Express 2.

Hardware en serveroplossingen

Power Mac G5

Power Mac G5 De 64-bits Power Mac G5 is de ideale computer voor processorintensieve video-, audio- en 3D-programma's. De Power Mac G5 biedt een snelheid tot tweemaal 2,5 GHz en een nieuwe systeemarchitectuur met superhoge bandbreedte, en levert een verwerkingskracht die tot nu toe ondenkbaar was voor desktopcomputers.

Xsan

Xsan Xsan is een verrassend voordelige professionele oplossing voor netwerkopslag. Hiermee kunnen meerdere computers tegelijk via een snelle Fibre Channel-verbinding terabytes aan opslagcapaciteit benaderen op een Xserve RAID. Xsan is een
64-bits-clusterbestandssysteem voor Mac OS X Panther waarmee je via een snel Fibre Channel-netwerk bestanden en schijven met een grootte tot 16 TB kunt delen.

Xserve en Xserve RAID

Xserves in een rek Deze server is ontworpen om de op UNIX gebaseerde technologieën en de geavanceerde mogelijkheden van Mac OS X Server volledig te benutten. De Xserve is geoptimaliseerd voor rekmontage en biedt een fenomenale verwerkingskracht, een enorme opslagcapaciteit (tot 750 GB) en hulpprogramma's voor beheer op afstand. Hierdoor zijn zowel de implementatie als het onderhoud bijzonder eenvoudig. Als je er een Xserve RAID aan toevoegt, die een opslagcapaciteit van 3,5 terabyte heeft, zal het je duidelijk zijn waarom de Xserve van Infoworld de hoogste waardering kreeg voor heel 2003.

Info voor pro's

Datasheets*


* Using Pro Apps Together

* Apple Cinema Displays Technology Overview
* Xserve G5 Technology Overview

* Xserve RAID Technology Overview

Handige koppelingen


* Officiële IBC-website

* Korte rondleiding door Final Cut Pro

* Korte rondleiding door Motion

* Korte rondleiding door DVD Studio Pro

* Korte rondleiding door Shake

* Korte rondleiding door Logic Pro

* Professionele programma's - praktijkvoorbeelden
* Professionele programma's - overzicht

* Cursussen voor professionals

* ASE

* On-lineseminars


* Engelstalige PDF's (vereist Acrobat Reader).

Startpagina > Nieuws > Apple @ IBC 2004