Gemeente Voerendaal


11/8/2004 - Open Monumentendag 2004

Op zondag 12 september 2004 neemt Voerendaal deel aan de (landelijke) Open Monumentendag. Deze dag is gewijd aan de monumenten van de verdediging, onder de titel Merck toch hoe sterck. Aanleiding voor dit thema is de herdenking van het driehonderdste sterfjaar van vestingbouwer Menno van Coehoorn in 2004. Het comité Open Monumentendag, bestaande uit vrijwilligers van de heemkundevereniging, VVV Zuid-Limburg en vertegenwoordigers van de gemeente, heeft geprobeerd zoveel mogelijk aan te sluiten bij voornoemd thema.

Dankzij de gastvrijheid van diverse monumenteigenaren en inzet van vrijwilligers kan een mooi en gevarieerd programma worden aangeboden. Hiertoe is een fietsroute samengesteld (welke ook met de auto afgelegd kan worden) langs diverse monumenten. De start vindt plaats op het gemeentehuis waar tevens ook het informatiepunt voor deze dag van 10.00 17.00 uur is ingericht. Hier wordt een video getoond over de Via Belgica, vervolgens kunt u de binnenplaatsen c.q. buitenterreinen van diverse monumenten nader bezichtigen zoals kasteel Cortenbach, kasteel Rivieren, de hoeve van kasteel Puth en de voorhoeve van Huiskenshof. De monumentale orgels van de kerken St. Laurentius en St. Remigius worden gedurende één uur bespeeld. Daarnaast kunt u een kijkje gaan nemen bij de Kunradergroeve. Tevens wordt bij het blootgelegde gedeelte van de Via Belgica aan de Oude Midweg door een provinciaal archeoloog van 11.00 15.00 uur nadere uitleg over de weg gegeven. De (fiets)route en het programma is opgenomen in een folder welke vanaf week 35 aan de balie van het gemeentehuis en op zondag 12 september 2004 op het informatiepunt in het gemeentehuis te verkrijgen is.

Door deelname aan de Open Monumentendag wordt geprobeerd een stukje historie van Voerendaal onder uw aandacht te brengen. Wij hopen dan ook dat u van deze gelegenheid gebruik zult maken en wensen u daarbij veel plezier. Voor het programma van de overige gemeenten in Nederland, verwijzen wij nu naar www.openmonumentendag.nl

Comité Open Monumentendag Voerendaal