Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Tweede internationale Shanty- & Seasongfestival in centrum Emmen

EMMEN ­ Dat shantyfestivals in trek zijn blijkt wel uit de grote toeloop naar het eerste internationale Shanty- & Seasongfestival vorig jaar september in Emmen. Volgens een schatting van de politie bezochten maar liefst 75.000 mensen de gecombineerde koopzondag en het Shanty- & Seasongfestival. Net als vorig brengen op zondagmiddag 12 september ook nu weer dertien koren uit Nederland en Duitsland vol overgave hun shanties en zeemansliederen.

Het was voor de organisatie, de ondernemersvereniging Emmen Vlinderstad en Piratenkoor De Stormvogels, al snel duidelijk dat er dit jaar een vervolg moest komen. "We hebben daarop besloten een stichting voor behoud van de Shanty- & Seasongcultuur in het leven te roepen", zeggen city-manager Nicolaas Meijer van Emmen Vlinderstad en Gerrit Reinderink van De Stormvogels. "We hebben in overleg voor de naam Stichting Shanty Cultuur Emmen gekozen."

Deze stichting heeft nu samen met de Emmen Vlinderstad en De Stormvogels de organisatie van het tweede internationale Shanty- & Seasongfestival op zich genomen. Reinderink: "Naast koren uit diverse plaatsen in Nederland, zijn er ook twee Duitse koren van de partij. Op in totaal acht podia, verspreid door het centrum van Emmen laten de dertien koren zich ongetwijfeld van hun beste kant zien en horen."

Meijer voegt er nog aan toe dat de koopzondag om 13.00 uur begint. "De shantykoren beginnen om half twee met hun optredens." Om vijf uur sluiten de koren gezamenlijk het festival op en rond de muziekkoepel op het Marktplein af met een samenzang.

De deelnemende koren zijn: Piratenkoor De Stormvogels, Emmen; Piratenkoor Voorwaarts Voorwaarts, Hoogezand-Sappemeer; Loo & Drosten Singers, Dalen; Hondsrugzangers, Exloo; Noaberzangers, Nieuw-Amsterdam/Veenoord; Sweelzingers, Zweeloo; Shantykoor Tolbert, Tolbert; Koggezangers, Kampen; Bingumer Shantykoor, Leer-Bingen ( BRD); Shantykoor Haren-Ems, Haren (BRD); Trio Bak en Stuurboord, Roden; Stowaway, Appingedam en De Barentszonen, Zwolle.

Fotobijschrift: Piratenkoor De Stormvogels heeft zojuist de tweede cd met zeemansliederen uitgebracht. (Foto: Boudewijn Benting) Foto is vrij van rechten mits naamsvermelding.



Ingezonden persbericht