PERSBERICHT - 2004-08-26

Start vanuit Ossendrecht op zondag 12 september

Voettocht naar België op Europese wandeldag

Op zondag 12 september zullen op een vijftigtal plaatsen overal in Europa te voet grenzen overschreden worden. Op die dag vindt namelijk een Europese wandeldag plaats, op initiatief van de Europese koepelorganisatie van wandelaars, de EWV. In de grensstreek van België en Nederland wordt massaal gewandeld tussen Bergen op Zoom (NL) en Putte (B).

Het doel is de wandelorganisaties en de wandelaars in de gelegenheid te stellen deel te nemen aan een Europees evenement, uitdrukking te geven aan de Europese beweging en zichtbaar te maken dat daadwerkelijk over grenzen gewandeld kan worden.

Van beide zijden van de grens tussen België en Nederland vertrekken 's morgens de wandelaars voor een wandeling van circa 15 km (± 4 uur wandelen). Ze ontmoeten elkaar rond de middag in de Volksabdij Onze Lieve Vrouw ter Duinen in Ossendrecht. Daar wordt gezamenlijk de lunch gebruikt en zal er een kort feestelijk programma zijn.

Niet alleen Nederlandse en Belgische wandelaars zullen van de partij zijn, er wordt ook een delegatie Engelse wandelaars verwacht. Iedereen die zin heeft kan meelopen. Van tevoren aanmelden is wel noodzakelijk in verband met de lunch en het vervoer terug. Aanmelden kan via www.europesewandeldag.nl. Deelnamekosten bedragen 7,50 incl. lunch.

De organisatie van het evenement is in handen van de Vlaamse Grote Routepaden, de plaatselijke wandelvereniging Wandelende Krabben uit Bergen op Zoom en Stichting Wandelplatform-LAW.

De Europese wandeldag is min of meer een vervolg op Eurorando, een massaler Europees wandelfestijn uit 2001, waarbij gedurende vele maanden vanuit tien uithoeken in Europa in estafettevorm naar Straatsburg gewandeld werd.

Dit keer is gekozen voor een eenvoudigere vorm, zodat veel meer wandelaars mee kunnen doen. Wel zal de EWV (voluit Europäische Wandervereinigung) in Straatsburg weer een hoofdmanifestatie houden. De EWV telt circa 55 organisaties in 27 landen en vertegenwoordigt daarmee miljoenen wandelaars in heel Europa.