Gemeente Delft

De Delftse Donderslag

Overdonderend concert door Delftse muzikanten met Slagerij van Kampen

Op zondagmiddag 12 september 2004 vindt vanaf 14.00 uur de Delftse Donderslag plaats. De inspiratiebron voor dit grootse slagwerkconcert, is de ontploffing van het Kruithuis aan de Paardenmarkt, 350 jaar geleden. Aan het project doen ruim honderdvijftig amateur-muzikanten mee, onder leiding van slagwerker en componist Arend Niks. Slagwerkband Slagerij van Kampen begeleidt de amateurs tijdens de speciaal voor deze dag geschreven compositie Delfts Kruit en geeft daarna zelf ook een optreden. De Delftse Donderslag vindt plaats op de binnenplaats van het Depot van het Legermuseum, aan de Paardenmarkt, en maakt onderdeel uit van Open Monumenten Weekend. De Toegang is gratis.

De Delftse Donderslag wordt zondag om 14.30 uur geopend door wethouder Christiaan Mooiweer. De presentatie is in handen van Delfts meest toonaangevende rapper Maximum Prime. Het concert onder leiding van Arend Niks, bestaat uit drie gedeelten. Eerst presenteren de Delftse slagwerkgroepen Christelijk Showorkest Excelsior, Nyama, Zweepslag (van het Cultureel Centrum TU Delft) en de Percussie Kids (van Vrije Akademie Delft) zich, onder begeleiding van Slagerij van Kampen.

Daarna wordt de compositie Delfts Kruit , geschreven door Arend Niks, uitgevoerd door Delfts Studenten Muziekgezelschap Krashna Musika onder leiding van Daan Admiraal en met solisten Jeroen Manders en Serena Jansen. Tot slot brengt Slagerij van Kampen een knallend slotoptreden. Akoestische power met harmonieuze arrangementen, eigenzinnig en swingend, overdonderend en spectaculair.

Deelnemers

Ruim honderdvijftig Delftse amateur-slagwerkers nemen deel aan de Delftse Donderslag. Tijdens de generale repetitie op 13 juni, kregen alle deelnemers, een masterclass van Slagerij van Kampen, ter voorbereiding op het concert. Het doel van het project is om musicerende Delftenaren in de schijnwerpers te zetten.

Historie

De ontploffing van het Kruithuis, op 12 oktober 1754, heeft diepe sporen in de Delftse geschiedenis achtergelaten. Het wegvagen van een heel stadsdeel met 200 huizen heeft in de loop der eeuwen vele kunstenaars geïnspireerd. Vondel maakte een klaagzang hierover en menig schilder heeft de ramp op doek vastgelegd. En nu 350 jaar later wordt de ontploffing herdacht in de Delftse Donderslag.

Organisatie

De Delftse Donderslag wordt georganiseerd door Stichting Habibi en is een onderdeel van Kunst in de Wijken, een gemeentelijk cultuurprogramma voor de Delftse wijken. Kunstenaars en bewoners brengen samen kunstprojecten tot stand in de zeven wijken van Delft. De Delftse Donderslag wordt financieel mogelijk gemaakt door Gemeente Delft, VSB Fonds, Fonds 1818, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Boschuysen. Met dank aan het Legermuseum.

c4787e.jpg

Noot aan de redactie (niet ter publicatie):

Wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met Stichting Habibi, Marieke Knol of Mimoun Himmit, Van Ravesteyn-erf 21, 3315 DG, Dordrecht. Tel. 078 616 88 31, Mob. 06 28 83 42 34, E-mail. mail@multi-cultural.nl


---