STICHTING ALZHEIMER NEDERLAND

Nederlandse première van MEMORY WALK

Op zondag 12 september wordt voor het eerst in Nederland de Memory Walk georganiseerd. Deelnemers aan deze drie en zeven km lange wandeltocht in de omgeving van Leeuwarden vragen aandacht voor dementie en brengen geld bijeen voor de Stichting Alzheimer Nederland. De wandeling is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen Alzheimer Nederland, de KNBLO-Wandelsportorganisatie, de ouderenzorgorganisatie Stichting Palet en de KRO.

Wandelliefhebbers, mensen met dementie, hun familieleden en verzorgers wandelen een route, delen folders uit en laten zich sponsoren voor het goede doel. Dit idee voor de Memory Walk is in 1989 bedacht door de Amerikaanse Alzheimer's Association. Na het succesvolle Amerikaanse begin, breidde dit jaarlijks terugkerende fenomeen zich uit over de hele wereld. Het leverde overal veel aandacht op voor de problematiek rond dementie en geld voor het werk van de organisaties.

In het jaar dat Alzheimer Nederland haar twintigjarig jubileum viert komt er eindelijk ook in ons land een Memory Walk. Iedereen kan en mag meelopen, maar met name mensen met dementie en hun verzorgers worden aangemoedigd mee te doen. Juist zij hebben baat bij regelmatig bewegen. Het is goed voor de algemene gezondheid. Alledaagse activiteiten blijven langer mogelijk en wandelen met anderen bevordert de integratie in de maatschappij. Het tv-programma KRO De Wandeling maakt opnamen tijdens de tocht. Presentatrice Hella van der Wijst en haar cameraploeg lopen mee en gaan onderweg in gesprek met wandelaars. Een uitgebreid verslag met bijzondere ontmoetingen tijdens de Memory Walk wordt uitgezonden bij de KRO in de week van Wereld Alzheimer Dag (21 september).

Het initiatief van Alzheimer Nederland wordt mogelijk gemaakt door samenwerking met drie andere organisaties. De KRO voelt zich betrokken bij dit soort initiatieven en groepen in de samenleving. Zij heeft in haar achterban ook leden die direct of indirect met dementie te maken hebben en op deze manier laat de KRO hen weten dat zij deelgenoot is.

Miel Termont, voorzitter van medeorganisator KNBLO: 'Steeds vaker sporten mensen met en zonder beperkingen samen. Een niet meer weg te denken maatschappelijke ontwikkeling. KNBLO-Wandelsportorganisatie Nederland werkt hier volop aan mee. Deze loop is voor ons de werkelijke start. Wij verzorgen het wandel-technische gedeelte bij deze primeur en zijn daar trots op. Vanaf 2005 zullen wandelaars met en zonder beperkingen, zo veel en zo vaak als mogelijk, deze laagdrempelige tak van pure breedtesport samen kunnen beoefenen. Wij werken hier hard aan samen met NOC ]]]NSF en NebasNsg en met per wandelevenement wisselende organisaties.'

Jan Dijkstra, centrummanager bij wijkzorgcentrum Greunshiem: 'Stichting Palet is bijzonder verheugd dat haar Greunshiem mag dienen als start- en finishplaats voor de eerste Nederlandse Memory Walk. Als ouderenzorgorganisatie hebben wij veel te maken met mensen met beperkingen. Het is ook ons streven om hen zoveel mogelijk te laten blijven deelnemen aan onze maatschappij. Bewoners en medewerkers zijn heel graag gastheer voor de organisatie en alle deelnemers. We doen alles om er een geslaagde 'Memory Walk' van te maken!' Wandelingen starten vanuit wijkzorgcentrum Greunshiem, Tjotterstraat 16, 8937 AS, Leeuwarden.
De tocht van 7 kilometer start tussen 11.30 - 12.15 uur, die van 3 km tussen 12.30 - 13.15 uur.
De KRO Servicelijn verzorgt de inschrijvingen: (0900-1304, tijdens kantooruren / 0,10 c.p.m.) de kosten voor deelname zijn vier euro.

Uitzending van KRO De Wandeling, vrijdag 24 september 17.05 uur op Nederland 1
(herhaling zondag 26 september 09.35 uur).

Zie ook: www.alzheimer-nederland.nl, www.dewandeling.kro.nl, www.wandel.nl, www.paletgroep.nl.

Noot voor de redactie,