Gemeente Den Haag

september 2004
Verdediging Thema Open Monumentendag 11 september 2004 (7 september)

"Van verdediging tot monument"is het motto voor de Open Monumenten-dag in Den Haag op zaterdag 12 september aanstaande. Het motto sluit aan op het landelijk thema "Merck toch hoe sterk"dat gaat over de verdediging van ons land in de loop der eeuwen. Dit naar aanleiding van de herdenking van de sterfdag van de beroemde vestingbouwer Menno van Coehoorn ( 1641 - 1704), die 300 jaar geleden overleed.

Atlantikwall
Aandacht wordt geschonken aan de voormalige Atlantikwall (1942-1944) op het Haagse grondgebied. In vier uitgezette wandel- en fietsroutes kunnen deze verdedigingswerken uit de Tweede Wereldoorlog worden waargenomen. Het ene wat meer herkenbaar dan het andere. Op eigen gelegenheid kan men drie routes langs deze Atantikwall volgen : in de wijk Benoordenhout, het gebied Haagse Bos - park Clingendael en in de Westduinen. Op de route "Benoordenhout" in het parkje Oostduinlaan/Ruych-rocklaan is een "keukenbunker" door de Zoogdierwerkgroep Zuid-Holland ingericht als vleermuisbedrijf en zaterdag te bezoeken. Hetzelfde geldt voor een ondergrondse "eerstehulppost" gelegen in de route "Westduinen" waar ook een vleermuisonderkomen is gevestigd.
Eén route, de "Ruygenhoek/Oostduinen", kan alleen tegen betaling van EUR 5,- en onder leiding van een gids gevolgd worden. Dit, omdat deze route zowel op militair oefenterrein als in het gebied van het Duinwaterbedrijf Zuid-Holland ligt. Deelneming gaat in groepen van 25 personen vanaf 10.00 uur en daarna elk half uur tot 14.30 uur. Start bij het toegangshek langs de Van Alkemadelaan tegenover de Maurits de Brauwweg.

Huize Clingendael
Het gelijknamige park is zaterdag bij uitzondering opengesteld. Het huidige gebouw van het Instituut voor Internationale Betrekkingen heeft als oorsprong een 17de-eeuws landhuis met een lange geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog was dit de residentie van de Duitse rijkscommissaris voor bezet Nederland Seyss-Inquart .

Water als verdediging
Het gebruik van water als verdedigingsmiddel was in de 17de eeuw voor Prins Maurits aanleiding om het dorp Die Haghe te beschermen tegen invallers en plunderaars door de aanleg van een grachtengordel. Stichting De Ooievaart verzorgt zaterdag rondvaarten over deze Haagse grachten met uitleg aan boord over de geschiedenis van het 17de-eeuwse Den Haag. Tussen 10.00 en 16.00 uur kan worden opgestapt aan de Bierkade (Havenkantoor), Zuidwal (tehuis Chinese Brug), Scheveningse Veer (Ceasar Sport) en Prinsessegracht (Herenbrug). Met een 4-strippenkaart van EUR 8,50 voor volwassenen en EUR 4,50 voor kinderen kunnen zaterdag alle haltes één keer worden aangedaan. Voorverkoop is er bij de VVV-kantoren.

Haagse Orgelestafette
De Haagse Orgelestafette is weer vanaf 11.00 tot 17.00 uur in zes opengestelde monumenten te beluisteren. De stafette start in de Duitse Kerk aan het Bleyenburg. Haagse organisten spelen en improviseren op basis van het lied "Merck toch hoe sterk" uit Valerius Gedenckklank. Een liederenbundel, die verscheen tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Historische Trams
De historische gele en blauwe trams rijden door het Centrum en heen en weer naar Scheveningen.
46 monumenten openen hun deuren in diverse wijken van de stad. Ook in Loosduinen en Scheveningen. Tentoonstellingen, muziekuitvoeringen en vaartochten vergroten de beleving van historische architectuur en omgeving.

Yypenburg
Voor het eerst gaan de deuren open van het voormalig Luchthavencomplex Ypenburg, waar onder andere het stationsgebouw te bezichtigen is. Dit geldt ook voor het monumentale complex Plein 23-Bleyenburg 7, dat via een rondleiding te bezichtigen is. Het vroegere Logement voor de afgevaardigden van de Stad Amsterdam in de Staten van Holland en het Algemeen Rijksarchief zijn, na grondige verbouwingen en aanpassingen, nu in gebruik bij de Tweede Kamer der Staten Generaal.

De Open Monumentendagbrochure Den Haag is gratis te verkrijgen bij de VVV-kantoren, het Gemeentelijk Contact Centrum in het Stadhuis en de Stadsdeel-kantoren. Tevens is informatie te vinden op de internetsite van de gemeente www.denhaag.nl/monumentenzorg.