Politie Friesland

Politieberichten van 11/9 13.00 uur t/m 12/9 13.00 uur

Fryslân 11-09-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Franeker: ongeval met kanon
Zaterdag omstreeks 10.25 uur is een 32-jarige man uit Sloten gewond geraakt bij een ongeval met een historisch kanon op het Sjûkelân aan de Sjaardemastraat. De man, lid van de schuttersvereniging uit Sloten, wilde in verband met feestelijkheden een oud kanon afschieten. Doordat het regende ging de buitenste lont uit. Terwijl hij probeerde deze lont alsnog aan te steken bleek dat de binnenste lont was doorgegaan. Hierdoor ontplofte het buskruit in het kanon op het moment dat de man boven het kanon hing. Hij kreeg door gaatjes in het achtereinde van het kanon kruit in zijn gezicht. De man is met brandwonden overgebracht naar het MCL in Leeuwarden.

Schiermonnikoog: hond doodt gans
Zaterdagmiddag is een 52-jarige vrouw uit Groningen verbaliseerd inzake de Flora- en Faunawet. Volgens een getuige liet de vrouw haar honden loslopen in het natuurgebied bij de Westerplas. Eén van de honden, een Labrador, liep steeds verder weg en zwom naar een brandgans. De gans probeerde aan de hond te ontkomen maar kon kennelijk niet goed vliegen. Toen de gans onder water dook pakte de hond de gans in zijn nek. De getuige sprak de begeleider van de hond, de verdachte, hier op aan. De verdachte riep de hond terug, maar bekommerde zich niet over de gans.

Harlingen: letsel na val van wagen
Zaterdag omstreeks 15.45 uur is in een weiland aan de Johan van Oldebarneveldstraat een 18-jarige meisje uit Harlingen gewond geraakt nadat ze van een wagen was gevallen. Het meisje reed met een kennis op een wagen, getrokken door een pony. De wagen bleef achter een balk hangen, waardoor het meisje voorover en van de wagen viel. Op dat moment schoot de wagen weer los en reed over het meisje. Ze is met rug- en beenklachten overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Menaldum: zwaargewond na ongeval met crossauto
Zaterdag omstreeks 15.45 uur is een man zwaargewond geraakt nadat hij met zijn auto een ongeval kreeg tijdens een autocrosswedstrijd op een terrein lang de Bitgumerdyk. Het slachtoffer, een 33-jarige m an uit Wijckel, was deelnemer aan de wedstrijd. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen.

Leeuwarden: aanhouding na mishandeling
De politie heeft zaterdag omstreeks 19.55 uur een 48-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling van een 41-jarige vrouw uit Leeuwarden. De vrouw meldde dat zij rond 19.25 uur op de Archipelweg haar hond uit liet. Op een bankje op het Vrijheidsplein zat de verdachte met een niet aangelijnde hond. Deze hond viel de hond van de vrouw aan. Op het moment dat de vrouw de honden uit elkaar haalde, stond de man op en gaf de vrouw enkele harde klappen. De vrouw wist de klappen met haar onderarm af te weren. De verdachte is ter plaatse aangehouden en ingesloten.

Heerenveen: 30 aanhoudingen na openlijke geweldpleging
De politie heeft zaterdagavond voorafgaand aan de voetbalwedstrijd Heerenveen De Graafschap 30 jongelui in de leeftijd van 16 tot 25 uit de omgeving Doetinchem aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Omstreeks 17.00 uur kwam een bus met De
Graafschapsupporters aan in Heerenveen. De groep van ruim 30 inzittenden verliet de bus en liep het centrum van Heerenveen in. Op de Oude Koemarkt sloeg plotseling door onbekende oorzaak de vlam in de pan. Er werd gegooid met tafels en stoelen van enkele terrassen van horecabedrijven, glazen en asbakken vlogen door de lucht, afscheidingen werden vernield en er vielen klappen. De terrasbezoekers waren over het algemeen gewone bezoekers, waaronder gezinnen, kinderen en ouderen. Eén terrasbezoeker liep een forse hoofdwond op en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Twee mannen uit de groep, 34 en 29 jaar oud, werden ter plekke aangehouden op verdenking van mishandeling, belediging en openlijke geweldpleging. De rest van de groep werd naar een horecagelegenheid geloodst. Daar werden enige tijd later 28 supporters aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Ze zijn overgebracht naar het politiebureau in Leeuwarden en ingesloten. Na verhoor zijn ze in overleg met de officier van justitie in de loop van de avond/nacht weer in vrijheid gesteld. Komende week worden hun zaken tegen het licht gehouden en wordt door het OM besloten tegen wie en waarvoor een vervolging zal worden ingesteld. Tijdens en na de wedstrijd bleef het rustig in Heerenveen.

Dokkum: aanhoudingen na diefstal
Zaterdag omstreeks 23.15 uur heeft de politie drie knapen uit Dokkum van 16, 16 en 16 jaar, aangehouden op verdenking van diefstal van twee computers. Een getuige had de knapen eerst bij het gemeentehuis gezien en daarna zien lopen met een computer op het Marktplein. De drie knapen werden aangesproken, maar ontkenden de diefstal. Ze hadden op dat moment één computer bij zich; die zouden ze gevonden hebben. Bij onderzoek bleken twee computers uit een berging van het gemeentehuis gestolen te zijn. Een tweede computer werd in de bosjes aangetroffen. De verdachten werden aangehouden en ingesloten. Na verhoor zijn twee verdachten weer in vrijheid gesteld. De derde zit voor nader onderzoek nog vast.

Terwispel: twee gewonden na ongeval met dug-out
Zondag omstreeks 00.00 uur vond een ongeval plaats tijdens het dorpsfeest, dat gehouden werd rond de sportvelden aan de Smidte. Een groep van 7 á 8 jongeren was op het dak van een dug-out geklommen. Toen de achtersten er af sprongen, kantelde het dak, een betonplaat. De drie voorsten vielen er af en kregen de betonplaat boven op zich. Twee van hen, een 15-jarige meisje uit Heerenveen en een 15-jarige jongen uit Gorredijk, raakten gewond aan rug en benen. De jongen werd ter plaatse behandeld door een arts. Het meisje werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Leeuwarden: parkeermeterkrakers op heterdaad aangehouden
De politie heeft zondag omstreeks 02.00 uur een 35-jarige vrouw en een 36-jarige man uit Leeuwarden op heterdaad aangehouden op verdenking van het openbreken van parkeermeters. Een getuige had enkele personen zich verdacht zien gedragen nabij een parkeerautomaat op het parkeerterrein Oosterbuurt tussen de Oostergrachtswal en de Wijbrand de Geeststraat. De politie trof beide verdachten daar aan op het moment dat ze de automaat probeerden te kraken. De verdachten werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: varen onder invloed
Zondag omstreeks 01.00 uur werd door een getuige gemeld dat in de Froskepolle een jacht voer zonder verlichting. Men vermoedde dat de boot gestolen was; dit gebeurt vaker op deze locatie. Toen de politie ter plaats kwam was de boot al richting de Tijnje gevaren. Met de snelle boot van de getuige werd de achtervolging ingezet. Bij de brug over de Planetenlaan kwam het jacht met gedoofde lichten de politie tegemoet. De schipper werd signalen gegeven en aangeroepen te stoppen. Aanvankelijk legde hij het jacht stil maar keerde daarna en voer terug richting brug. Na een korte achtervolging werd het jacht geënterd ter hoogte van de Junakade. De schipper weigerde onder het uiten van meerdere beledigingen om de boot te stoppen. In plaats daarvan zette hij de motor in de achteruit. De boot stopte echter uit zichzelf toen het water achter de boot op was; hij voer tegen de kade. De twee opvarenden gaven geen antwoord op de vraag van wie de boot was. Daarop zijn beide mannen, een 54-jarige uit Leeuwarden en een 49-jarige uit Harlingen, aangehouden op verdenking van diefstal. De Leeuwarder, tevens de schipper, bleek onder invloed. Aan het bureau blies hij 665 ug/l. Hij bleek ook eigenaar te zijn van het jacht. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt ter zake het varen onder invloed en belediging. Ook krijgt hij bekeuringen voor zijn vaargedrag. Tijdens zijn aanhouding trapte de Harlinger verdachte een politieman. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt ter zake verzet tegen zijn aanhouding en mishandeling. De Leeuwarder is na verhoor in vrijheid gesteld. De Harlinger zit nog vast voor verhoor en nader onderzoek.

Terwispel: aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 17.05 uur vond een aanrijding plaats tijdens een wielerwedstrijd op de Alde Dyk tussen twee fietsers, een 25-jarige man uit Burgum en een 35-jarige man uit Drachten. De fietsers kwamen in het peloton met elkaar in aanraking en vervolgens ten val. Beide raakten gewond. Eén fietser liep schaafplekken op. De andere kwam in de sloot terecht en had pijnklachten in zijn rug. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: inbraak woning
Zaterdag tussen 18.00 en middernacht is ingebroken in een woning aan de Prof. Mr. P. S. Gerbrandystraat. Men kwam binnen door een deur te forceren. De gehele woning werd doorzocht. Er werden onder andere een DVD-speler, een TV en een computer meegenomen. De 20-jarige bewoonster deed aangifte.

Heeg: aanhouding na vernieling
De politie heeft zondag omstreeks 02.00 uur een 24-jarige man uit Bolsward aangehouden op verdenking van vernieling van een bus op de Harinxmastrjitte. De verdachte was eerder die avond door portiers uit een horecagelegenheid verwijderd. Hij zou daarbij uitlatingen hebben gedaan dat hij het er niet mee eens was en dat hij wel terug zou komen. Korte tijd later werd glasgerinkel gehoord en bleek een ruit van een bus van het horecabedrijf vernield te zijn. De verdachte werd aangetroffen in een woning in Heeg. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. De verdachte is na verhoor weer in vrijheid gesteld. Namens het bedrijf deed een 34-jarige man uit Heeg aangifte.

Sneek: ongeval met letsel
Zondag omstreeks 04.35 uur vond op de Pinksterbloem in de fietstunnel (Woudvaarttunnel) een aanrijding plaats tussen twee fietsers. Een 17-jarige jongeman uit Sneek kwam vanaf de Selfhelpweg en reed richting Pinksterbloem. Een 20-jarige man uit Sneek kwam uit tegenovergestelde richting. Wie van de twee niet voldoende rechts hield is niet bekend; in de tunnel reden ze tegen elkaar. Beide raakten gewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Drachten: aanhouding na openlijke geweldpleging
De politie heeft zondag omstreeks 05.15 uur een 19-jarihge inwoner van Nij Beets aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Medewerkers van de SVS zagen dat twee knapen een decoratief beeld en een ruit van een horecabedrijf probeerden te vernielen. Eén van de knapen, de verdachte, kon ter plaatse worden aangehouden. De tweede wist te ontkomen. De verdachte is ingesloten. De politie stelt een nader onderzoek in naar de tweede betrokkene.

Leeuwarden: aanhouding na diefstal auto
Zondag omstreeks 03.40 uur heeft de politie een 34-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een personenauto. De verdachte werd in de auto aangetroffen op de Weaze. Bij controle bleek de auto op 29 of 30 augustus te zijn gestolen op de Zuiderstraat in Leeuwarden. De verdachten werd aangehouden. Bij het fouilleren werd heroïne en cocaïne aangetroffen. De auto werd veilig gesteld en de drugs werden in beslag genomen. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: aanhoudingen na openlijke geweldpleging
De politie heeft zondag omstreeks 05.45 uur 11 jongeren aangehouden op verdenking van het plegen van openlijke geweldpleging. Uiteindelijk zal tegen twee van hen, een 16- en een 17-jarige Leeuwarder proces-verbaal opgemaakt worden. Kort voor de aanhouding had een getuige gemeld dat de groep lopende vanaf de Canterstate in de richting van het winkelcentrum vernielingen pleegde. Een aantal verkeersborden werden verbogen, een bord werd losgetrokken en een bushokje werd vernield. De groep werd door de politie aan getroffen op de Frittemastate en aangehouden. Na onderzoek aan het bureau bleken alleen de twee verdachte zich schuldig gemaakt te hebben. Zij zijn ingesloten. De rest van de groep is weer in vrijheid gesteld.

Sneek: inbraak woning
Zaterdagavond tussen 20.50 en 21.10 uur is ingebroken in een woning aan de Anna Paulownastraat. Men kwam binnen na het forceren van de achterdeur. Uit de woning waren een laptop en een digitale camera verdwenen. De 42-jarige bewoner deed aangifte.

Witmarsum: doorrijden na aanrijding met alcohol
Zaterdag omstreeks 21.30 heeft de politie een 70-jarige man uit Harlingen aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en het doorrijden na een aanrijding. Kort daarvoor was op de Van Aylvaweg een auto tegen een lantaarnpaal aangereden. Een koelvloeistofspoor liep naar een woning in Witmarsum. Daar werd ook een auto aangetroffen met forse schade. De bestuurder bleek te hebben gedronken. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Daar blies hij 610 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 6 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed (achtereenvolgens tijd en plaats van controle, de verdachte, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden):
Zaterdag 18.10 uur, Ruiterskwartier in Leeuwarden, 43-jarige bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden, 260 ug/l, 1 uur; Zaterdag 20.25 uur, Leyensloane in Opeinde, 36-jarige bestuurder van een bestelauto uit De Tike, 305 ug/l, 2 uren;
Zaterdag 20.55 uur, Middelweg-west in Sint Annaparochie, 47-jarige bestuurder van een personenauto uit Sint Jacobiparochie, 755 ug/l, 9 uren, rijbewijs ingevorderd;
Zondag 00.50 uur, Vierhuizen in Allingawier, 17-jarige bestuurder van een bromfiets uit Makkum, 260 ug/l, 1 uur;
Zondag 01.20 uur, Stationsweg in Lemmer, 54-jarige bestuurder van een personenauto uit Duitsland, 545 ug/l, 5 uren;
Zondag 05.00 uur, Mariniersespel in Leeuwarden, 27-jarige bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden, 480 ug/l, 4 uren.
Naast de rijverboden en invorderingen wordt tegen deze bestuurders proces-verbaal ter zake het rijden onder invloed opgemaakt.