Ingezonden persbericht




++++ PERSBERICHT ++++

12 september 2004

Lucille Werner naar Paralympics

AMSTERDAM: TV-presentatrice Lucille Werner vertrekt binnenkort naar de Paralympische Spelen in Athene. Niet om zelf mee te doen, maar als ambassadeur voor atleten uit ontwikkelingslanden die zich -dankzij Nederlandse steun- hebben gekwalificeerd. Onder het motto 'Meedoen = Winnen!' zal zij vanuit Athene op allerlei manieren aandacht vragen voor deze gehandicapte atleten. Deze gehandicapte atleten hebben al zoveel moeten overwinnen dat zij bij voorbaat winnaar zijn. Lucille is ambassadeur namens de NCDO (Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling). Dit is een organisatie die in samenwerking met sport- en ontwikkelingsorganisaties het programma 'Extra Impuls Paralympics' heeft opgezet. Het doel van het programma is gehandicapten uit derde wereldlanden een kans te geven mee te doen aan de Spelen. Gebleken is dat sport een goed middel is om aan ontwikkelingshulp te doen. Ook zal Lucille als spreekbuis fungeren voor de 30 atleten die zich dankzij het programma Extra Impuls Paralympics wisten te kwalificeren.

Handicaps overwinnen

Lucille: "Ik weet uit eigen ervaring tegen welke problemen je oploopt als je een handicap hebt. Voor de sporters uit ontwikkelingslanden heb ik ongelooflijk veel respect. In ontwikkelingslanden tellen gehandicapten meestal niet mee. Zij hebben dus talloze moeilijkheden en hindernissen moeten overwinnen om zich uiteindelijk te kunnen kwalificeren voor de Paralympics. Zoals het gebrek aan sportvoorzieningen en het moeten doorbreken van een maatschappelijk en sociaal isolement. Deze mensen hebben altijd geloof in zichzelf gehad en zich door niets laten belemmeren om zover te komen. Dit maakt, wat mij betreft, deze deelnemers al op voorhand winnaars."

Campagne 'Meedoen = Winnen!'

Iedereen kent het motto van de Olympische Spelen, 'Meedoen is belangrijker dan winnen'. Maar atleten uit ontwikkelingslanden die zich hebben gekwalificeerd voor de Paralympics, hebben al zoveel moeten overwinnen dat zij eigenlijk op voorhand al winnaars zijn. Vandaar het campagnethema: 'Meedoen = Winnen!' Via deze campagne hoopt de NCDO niet alleen aandacht te krijgen voor de 30 sporters die zich dankzij de steun vanuit Nederland hebben weten te kwalificeren, maar vooral ook het feit dat sport een goed middel is om het lot van gehandicapten in ontwikkelingslanden te verbeteren. Mensen met een handicap tellen in derde wereldlanden niet mee. Sport haalt mensen met een handicap uit een sociaal en maatschappelijk isolement. De campagne is ook bedoeld om nog meer mensen en organisaties te enthousiasmeren om met hulp van de NCDO projecten te starten op gebied van ontwikkelingshulp door middel van sport.

Persbijeenkomst Holland House

Op 18 september, de dag na de officiële opening van de Paralympics, is er een bijeenkomst in het Holland House in Athene. Tijdens deze bijeenkomst zullen voorzitter van de sportkoepel NOC*NSF Erica Terpstra en staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Clemens Ross-van Dorp de paralympische atleten uit de ontwikkelingslanden presenteren. Lucille is de presentatrice van de bijeenkomst.

Meedoen is winnen geldt ook voor publiek

Op de overheid na is De Lotto de belangrijkste financier van de sport in Nederland. Lotto steunt niet alleen de topsport maar ook de amateur- en de gehandicaptensport. Bovendien steunt De Lotto diverse sportorganisaties die via Extra Impuls Paralympics sportprojecten in ontwikkelingslanden hebben opgezet. Daarom steunt ook Lotto de actie 'Meedoen =Winnen!' Lotto heeft maar liefst 80.000 gratis Lotto-Loten beschikbaar gesteld die het publiek kan winnen. Wekelijks ontvangen 20.000 bezoekers die zich hebben aangemeld op de site www.meedoeniswinnen.nl een gratis lot (met kans op het winnen van een Jackpot van minstens E 4 miljoen).

++++ einde persbericht +++++

Bijlage: biografie van Lucille Werner

Curriculum Vitae Lucille Werner

Ze is geboren op 12 oktober 1967 in Eindhoven. Door zuurstofgebrek bij de geboorte heeft ze een hersenbeschadiging opgelopen waardoor ze moeilijk loopt. Dit heeft haar er nooit van weerhouden te doen wat ze wil. Zelf zegt ze: "Ik loop anders. Het is geen leven met een handicap. Ik noem het een leven met een uitdaging".

Na bijna 6 jaar in Colombia gewoond te hebben maakte ze in Nederland de middelbare school af en daarna de HBO opleiding PR en Communicatie. Tijdens deze opleiding liep ze ondermeer stage bij de 5 uur Show gepresenteerd door Catherine Keyl en Viola Holt. Lucille ging na het afronden van haar opleiding aan de slag bij Showtime als redacteur met als specialiteit muziek. Als verslaggever kreeg ze de gelegenheid sterren als David Bowie en Joe Cocker te interviewen. Een paar jaar later ging ze voor RTL4 het programma Actueel Shownieuws presenteren. Later volgde The Big Entertainment Club, een showbiz programma wat ze samen Michael Pilarzcyk dagelijks op de buis bracht. Daarna was ze nog te zien in programma's als Zomerkampioen, Henny's Houseparty en Puzzeltijd.

Tegenwoordig werkt ze bij de AVRO. Daar heeft ze onder andere het programma Alle dieren tellen mee mede-gepresenteerd. Ze was de presentatrice van het spelprogramma Get The Picture. Van dit programma werd op 27 augustus de laatste aflevering uitgezonden na 8 jaar op de tv geweest te zijn.

Vanuit Athene gaat ze aandacht vragen voor de positie van mensen met een handicap in ontwikkelingslanden. "Wonen in een ontwikkelingsland met een handicap is een dubbele achterstand. Er rust een taboe op het gehandicapt zijn, ze tellen niet mee, waardoor men in een sociaal en maatschappelijk isolement terechtkomt. Desondanks hebben een aantal van hen zich weten te kwalificeren voor de Paralympics. Ze hebben veel moeten overwinnen om zover te komen. Wat mij betreft hebben ze nu al een medaille verdiend. Door die kwalificatie zijn ze de trots van de stad, van het land. Ze vervullen nu ook een voorbeeldfunctie zowel voor de niet-valide als ook de valide mensen. Dat zal de mensen een positieve impuls geven en dat is toch geweldig?"

Lucille zet zich al jaren in voor mensen met een handicap. Zo presenteerde zij in november 2003 in Den Haag de finale-avond van talentvolle jonge musici met een handicap. Op deze avond gaven een vijftal musici met een lichamelijke handicap een voorstelling, samen met Jan Vayne en Xander de Buisonjé. "Prachtige mensen, meer dan voortreffelijke musici. Alleen door hun handicap krijgen ze geen kans. Die wil ik en anderen ze wel geven. Mensen moeten zien dat iets anders zijn door een handicap geen belemmering hoeft te zijn", aldus Lucille.

Lucille is als ambassadeur ook actief voor de Stichting Only Friends. Een voetbalclub voor kinderen met een verstandelijke en/of fysieke handicap. Ook zet ze zich in voor Park Spelderholt. Dit is een centrum voor mensen met een verstandelijke beperking in Beekbergen. "Het draait bij mij om integratie van mensen met een handicap in de maatschappij. Als ik daar bij kan helpen, dan doe ik dit van harte!", aldus Lucille.

Zanglessen volgt Lucille sinds haar achttiende. Ze is in diverse bands actief en zingt vooral Zuid-Amerikaanse (Spaanstalige) muziek.

Noot voor de redactie,