Gemeente Hilvarenbeek


Gemeentelijke monumentenprijs 2004 voor.... (12-09-2004)

Het college heeft besloten om de gemeentelijke monumentenprijs 2004 toe te kennen aan de vrijwillige molenaars van De Doornboom. De uitreiking van de Monumentenprijs - aan een persoon of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de zorg voor monumenten in de gemeente - is een vast onderdeel op het programma van Open Monumentendag. De prijs is ingesteld om het behoud van waardevolle karakteristieke bebouwing en landschapselementen te stimuleren en wordt toegekend door het college, op voordracht van de Monumentencommissie aangevuld met een bestuurslid van de Heemkundige Kring.

Van alle molens die er ooit in Hilvarenbeek en Diessen gestaan hebben, is er slechts een die de tijd des tijds doorstaan heeft en nog altijd in volle glorie te bewonderen is: De Doornboom. De-cennialang was deze molen in handen van de molenaarsfamilie Van Rijswijk. De Doornboom is in 1857 ge-bouwd als beltmolen (= bergmolen) waar graan, mais en schors werd gemalen. In 1905 legde een fatale brand de molen gro-tendeels in de as. Met onderdelen van andere molens is De Doornboom echter herbouwd. In de jaren zestig heeft de laatste beroepsmolenaar Jan van Rijswijk zijn werkplunje aan de wilgen gehangen.
In 1972 ging het eigendom naar de gemeente Hilvarenbeek en volgde een grondige res-tauratie. Een molen waarvan de wieken stilstaan is echter gedoemd te vervallen, hoe goed het onder-houd ook is. De gemeente prijst zich gelukkig met de vrijwillig molenaars, die er met veel liefde en vakmanschap voor zorgen dat de molen blijft draaien en als monument nog altijd een sieraad voor het dorp is. Boven-dien slagen zij er uitstekend in de vele bezoekers (jong en oud) te boeien met hun deskundige en enthousiaste verhalen.
Voor het college was dat aanleiding om op 3 augustus jl. te besluiten de gemeentelijke monumentenprijs 2004 toe te kennen aan de vrijwillige molenaars van De Doornboom.