Gemeente Delft Open Monumenten Dag

Dit jaar heeft de landelijke Open Monumentendag als thema Monumenten van verdediging . Delft sluit hierbij aan door speciale aandacht te vestigen op gebouwen die vroeger een rol speelden bij de verdediging van de stad.

Een tot de verbeelding sprekend onderwerp aldus verantwoordelijk wethouder Baljé (o.a. monumentenzorg), want het gekke is dat de verdedigingswerken van vroeger de stad beschermden. Maar vandaag de dag is het andersom en moeten wij onze monumentale verdedigingswerken beschermen .

Sommige gebouwen zijn alleen op deze Open Monumentendag te bezoeken; andere zijn vaker geopend voor publiek. Alle opengestelde

Uit het programma

Te bekijken zijn onder andere de vestingtorens Bagijnentoren en de Sint Huybrechtstoren. Ook het Kruithuis en het Legermuseum zijn geopend. Kinderen kunnen bij dit museum vestingen bouwen en de stormbaan bekllimmen. Het museum Prinsenhof presenteert samen met het Gemeentearchief de tentoonstelling Delft in de verdediging .

Bij het Kruithuis leren scouts aan kinderen om op een vlot te varen en de hele dag vaart er een platbodem gratis tussen het Legermuseum en het Kruithuis heen en weer.

Speciaal voor Open Monumentendag zijn er aangepaste rondvaarttochten langs monumenten met een militaire geschiedenis (vertrek: rederij Brands Koornmarkt. Kosten 1 euro). Verder zijn er op diverse plaatsen lezingen, rondleidingen en wandelingen die met het thema te maken hebben. En natuurlijk ontbreekt de muzikale omlijsting ook dit jaar niet.

Naast de activiteiten die op het thema zijn gericht, is er speciale aandacht voor de restauratie van de Maria van Jessekerk, de Lutherse Kerk en het Meisjeshuis. De restauratiewerkzaamheden kunnen van dichtbij worden bekeken waarbij een rondleider voor uitleg zorgt. Aan de Voldersgracht krijgt de bezoeker een voorproefje te zien van het VermeerDelftcentrum dat daar moet komen.

Het uitgebreide Delftse programma staat vermeld in de speciale Monumentenkrant die de week voor Open Monumentendag verschijnt. Ook op de site www.openmonumentendag.nl (kies plaats Delft) komt het uitgebreide programma beschikbaar. Overigens is de krant op Monumentendag zelf ook af te halen bij het comité Open Monumentendag in het Stadhuis, bij het Toeristeninformatiepunt aan de Hippolytusbuurt en bij de deelnemende monumenten.

Delftse Donderslag

Omdat het 350 jaar geleden is dat het Kruithuis aan de Paardenmarkt ontplofte, wordt op zondag 12 september om 14.00 uur De Delftse Donderslag herdacht met een groots muziekspektakel op het binnenplein van het artilleriemagazijn aan de Paardenmarkt. Het Legermuseum zal ook op zondag 12 september gratis toegankelijk zijn en biedt dan een beperkt programma. De overige monumenten zijn op die dag toegankelijk als gewoonlijk.

Noot voor de redactie: (