Van Lanschot Bankiers


Published: 17:24 06.09.2004 GMT+2 /Source: F. van Lanschot Bankiers NV /AEX: LANS /ISIN: NL0000302636

VAN LANSCHOT MASTERS: GOLF VOOR GOLFERS


* Exclusief golfevenement voor 2.500 cliënten en relaties
* Topgolfers Robert-Jan Derksen, Maarten Lafeber en Rolf Muntz krijgen Five Star Award van Professional Golf Association Holland (NPGA)
* Tourspelers Robert-Jan Derksen, Maarten Lafeber, Rolf Muntz, Celestine de Vos en Nynke Nyenhuis spelen in Dutch (Mixed) Tour Challenge
* Nederlandse primeur Monique Collignon Haute Couture
* Steun voor goede doelen van Johan Cruyff Foundation en Villa Pardoes F. van Lanschot Bankiers organiseert op 12, 13 en 14 september voor de eerste keer Van Lanschot Masters. Dit is een exclusief en groots opgezet golfevenement voor circa 2.500 relaties van de bank en haar businesspartners. Behalve Nederlandse en buitenlandse golfprofessionals spelen ook diverse bekende Nederlanders uit de wereld van voetbal, tennis en hockey, entertainment, televisie, politiek en bedrijfsleven mee in de flights. Naast sport en entertainment staat Van Lanschot Masters in het teken van de ondersteuning van de goede doelen van de Johan Cruyff Foundation en Villa Pardoes. De wedstrijden en activiteiten vinden plaats op de 18 holes golfbaan van Efteling Golfpark in Kaatsheuvel.

"Van Lanschot houdt van golf en golf houdt van Van Lanschot", zegt Carlos van der Linden, directeur Kantoren Nederland, Private & Business Banking bij Van Lanschot en zelf een enthousiast golfer, "In golf komen alle mooie dingen van het leven bijeen. Sport, spel, spanning, en natuurlijk ook het onderhouden van persoonlijke en zakelijke contacten. Onze cliënten kiezen voor kwaliteit, persoonlijke aandacht en maatwerk. Golf past daar als sport en medium voor relatiemarketing uitstekend bij."

Van Lanschot Masters bestaat uit drie onderdelen: actief en passief golf, en entertainment. Actief golf is er voor professionals uit binnen- en buitenland, verder zijn er voor gevorderden en beginners challenges en game improvements. Passief golf is er in de vorm van golfshows en naar golf kijken. Daarnaast is er voor alle gasten volop entertainment, zoals diverse productpresentaties, modeshows van de Amsterdamse topontwerpster Monique Collignon, wijnproeverijen en kookdemonstraties.

Alan Saddington, directeur van Made in Scotland dat alle golfactiviteiten van Van Lanschot Masters coördineert en zelf een professioneel golfer, constateert dat golf in Nederland de snelst groeiende sport is: "De laatste tien jaar is het aantal leden meer dan verdubbeld naar 240.000 spelers. De grootste handicap in Nederland is niet het vereiste golfvaardigheids-bewijs (GVB), maar het tekort aan banen." Golf is hier na voetbal en tennis de derde sport. Ter vergelijking: in Schotland, het geboorteland van Saddington, is golf de eerste sport. Van de actieve golfers in Nederland is 65% man en behoort de meerderheid tot de hogere welstandsklasse.

Programma Van Lanschot Masters
Van Lanschot Masters omvat een reeks van activiteiten die al in juni zijn begonnen met twee kleinschalige golfwedstrijden. Een pro-am op woensdag 2 juni bij de Kennemer Golf & Country Club in Zandvoort en een pro-am op dinsdag 22 juni bij Golfsociëteit De Lage Vuursche in Den Dolder. Hieraan namen onder andere deel de professionals Mauk de Booij, David Burnside, Tim Giles, Phil Helsby, Alan Saddington, Jonas Saxton en enkele bekende Nederlanders.

Personality Challenge: zondag 12 september
Op zondag 12 september start 's ochtends vroeg het échte Van Lanschot Masters met een pro-am op de 18 holesbaan van Golfpark Efteling. De 'meesters' van de Personality Challenge lopen 's middags 9 holes. De spelvorm is 'Made in Scotland Scramble'. De flights bestaan onder meer uit Johan Cruijff en bondscoach Marco van Basten. Naast 'personalities' uit de wereld van sport, televisie, politiek, journalistiek en bedrijfsleven nemen ongeveer 1.000 relaties van F. van Lanschot Bankiers en de businesspartners deel aan deze sportieve en gezellige golfdag.

Dutch Tour Challenge met Lafeber, Muntz en Derksen: maandag 13 september De tweede golfdag van de Van Lanschot Masters staat in het teken van het treffen tussen de Nederlandse topgolfers Robert-Jan Derksen, Maarten Lafeber en Rolf Muntz. Het is voor de eerste keer in de Nederlandse golfgeschiedenis dat deze drie topprofessionals met elkaar op vaderlandse bodem de strijd aanbinden. Dit toptreffen op 9 holes wordt 's ochtends weer voorafgegaan door een pro-am op 18 holes. Deze unieke golfdag is verder gereserveerd voor zo'n 1.000 gasten. 's Avonds wordt de Dutch Tour Challenge afgesloten met een 'walking dinner'.

Five Star Award voor Derksen, Lafeber en Muntz

De Nederlandse tourspelers Robert-Jan Derksen, Maarten Lafeber en Rolf Muntz krijgen op 13 september de Five Star Award voor hun uitstekende prestaties bij internationale tournooien en tevens voor hun bijzondere verdiensten voor de golfsport in Nederland. Dit maakte Phil Helsby van Made in Scotland tijdens de persconferentie van Van Lanschot Masters op 6 september bekend. De prijs wordt eens in de vijf jaar uitgereikt door de Professional Golf Association Holland (NPGA). Derksen, Lafeber en Muntz krijgen de Five Star Award voor hun overwinningen in de Dubai Desert Classic (Derksen in 2003, voor Ernie Els), de Dutch Open (Lafeber in 2003) en de Qatar Masters (Muntz in 2001, voor Ian Woosnam). De prijzen voor de Nederlanderse topgolfers worden door de voorzitter van PGA Holland, Frank Kirsten, na de Dutch Tour Challenge van Van Lanschot Masters op 13 september uitgereikt.

Ladies Day en Dutch Mixed Tour Challenge met Nyenhuis en De Vos: dinsdag 14 september Ook steeds meer vrouwen ontdekken de golfsport. Van Lanschot Masters houdt op 14 september haar Ladies Day met onder meer de Dutch Mixed Tour Challenge voor circa 500 genodigden. Behalve golfwedstrijden voor 25 teams, die 18 holes spelen en challenges, worden er tevens diverse activiteiten georganiseerd. Zo zijn er kookdemonstraties en wijnproeverijen uit diverse landen, golf- en modeshows en 'live entertainment' op niveau. 's-Middags spelen Maarten Lafeber en de Belgische tourspeelster Celestine de Vos tegen Robert-Jan Derksen en Nynke Nyenhuis.

Monique Collignon Haute Couture
De genodigden van Van Lanschot Masters beleven de Nederlandse primeur van de herfst / wintercollectie 2004-2005 van de bekende Amsterdamse topontwerpster Monique Collignon. Na haar wereldprimeur 'From Monte Carlo with Love', die op 10 september in het Grimaldi Forum in Monaco is gehouden, zal zij op 12, 13 en 14 september haar topontwerpen showen tijdens Van Lanschot Masters.

"Deze zomer barst het van de glamour en is het vrouwenbeeld uiterst geraffineerd", legt Monique Collignon uit, "In de winter komt dit tot een hoogtepunt. In het winterseizoen zie ik verder een grote hang naar kostuums. Zelfs de drie- en vierdelige pakken, maar dan wel met een heel vrouwelijke belijning. Het wordt een rijk en verzorgd beeld. Naast pakken zijn rokken en jurken belangrijk."

Tented village
Op het terrein van de Golfbaan Efteling wordt een 'tented village' opgeslagen van maar liefst 1.400 vierkante meter. Dit exclusieve tentendorp biedt onderdak aan de stands van de deelnemende partners en businesspartners. Veel aandacht en ruimte voor sieraden, wijnen, mode, auto's, computers en financiële dienstverlening. De shows, presentaties, diners en veilingen voor de goede doelen zullen eveneens hier plaatsvinden.

Businesspartners van Van Lanschot Masters
De exclusieve businesspartners van Van Lanschot Masters zijn PriceWaterhouseCoopers, KPN, KLM, TPG, Thremen, Canon, Jaguar, Atos Origin, ISS en Dell.

Goede doelen: Johan Cruyff Foundation en Villa Pardoes De partners en gasten van Van Lanschot Masters steunen de goede doelen en activiteiten van de Johan Cruyff Foundation en Villa Pardoes van harte. Naast directe financiële steun worden op 12, 13 en 14 september tevens veilingen gehouden om extra geld in te zamelen voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte jongeren en kinderen met een levensbedreigende ziekte. De bekende oud-veilingmeester van Sotheby's en tevens ambassadeur van Villa Pardoes, Diederik Westerhuis, zal de inzamelingen in goede banen leiden.

Johan Cruyff Foundation

De Johan Cruyff Foundation is in 1997 opgericht door Europees voetballer van de eeuw Johan Cruijff. Na jarenlange betrokkenheid bij fondsen wervende activiteiten, wilde Cruijff zijn invloed specifiek gebruiken om sport- en spelprojecten voor minder kansrijke jongeren te steunen. Bijzondere aandacht heeft hij voor gehandicapte jongeren, omdat juist voor hen sport en spel van groot belang is. Cruijff ziet tussen de sport en de maatschappij veel overeenkomsten. De Johan Cruyff Foundation ondersteunt projecten en organisaties die tot doel hebben via spelactiviteiten, lichaamsbeweging en sportbeoefening het geestelijk en lichamelijk welzijn van jongeren te bevorderen. Dat kunnen projecten zijn in Nederland, maar ook wereldwijd biedt de Foundation steun aan sport- en spelprojecten, dan vaak in combinatie met onderwijs. Daarbij toont de stichting een bijzondere belangstelling voor projecten en organisaties die de belangen van geestelijk en lichamelijk gehandicapten vertegenwoordigen. Naast onderwijs, gezondheidszorg, voeding en een veilig heenkomen hebben kinderen het recht op sport en spel. Dat is vastgelegd in het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind. Het belang van sport en spel werd lange tijd in ontwikkelingshulp onderkend, maar inmiddels zijn de ideeën daarover gewijzigd. In Nederland zijn sport en spel ook niet altijd even toegankelijk voor iedereen. En daar wil de Johan Cruyff Foundation iets aan doen. Sport en spel zijn namelijk belangrijk voor de gezonde ontwikkeling van een kind. Kinderen leren met anderen om te gaan, winnen en verliezen, tactiek en strategie. Daarnaast geeft sport kinderen zelfvertrouwen doordat ze iets kunnen bereiken. Maar bovenal mag spelen ook gewoon leuk zijn. De prioriteit ligt bij projecten die nog niet op grote schaal subsidie of sponsoring ontvangen en dat extra steuntje in de rug hard nodig hebben. Meer informatie over de Johan Cruyff Foundation: www.cruyff-foundation.org.

Villa Pardoes
Villa Pardoes is een vakantieverblijf in Kaatsheuvel dat alleen toegankelijk is voor kinderen met een levensbedreigende ziekte. Samen met hun familie kunnen zij hier gratis een week verblijven. Het idee voor Villa Pardoes is gebaseerd op het succesvolle concept van de organisatie 'Give Kids The World' dat in de Verenigde Staten ernstig zieke kinderen een vakantie aanbiedt. Villa Pardoes is één grote villa in de vorm van een slakkenhuis, ontworpen door Anoul Bouwman van Alynia Lerou Architecten. In het slakkenhuis bevinden zich acht vakantiewoningen met ieder drie slaapkamers. In alle woningen is plaats voor zes personen. Bovendien is er veel ruimte voor gezamenlijk verblijf: speelgangen van zeven meter breed en speel- en zitruimtes voor kinderen en ouders. Voor de aankleding is gebruik gemaakt van drie thema's: fantasie, avontuur en natuur.

Vele bedrijven en organisaties hebben al structurele steun toegezegd of (eenmalige) fondswervende activiteiten ontplooid. Van galadiner tot kerkcollecte, van bedrijvensportdag tot kunstveiling. Ook particulieren kunnen Villa Pardoes steunen door donateur te worden voor 25 per jaar. Uiteraard zijn ook eenmalige donaties meer dan welkom. Meer informatie over Villa Pardoes: telefoon 0416-387 222; info@villapardoes.nl.

(foto's) Van Lanschot Masters speelt meesterlijk golf op 12, 13 en 14 september op de 18 holes baan van Efteling Golfpark in Kaatsheuvel. Golf voor professionals, cliënten, relaties, vip's én de goede doelen van de Johan Cruyff Foundation en Villa Pardoes (foto's vrij van copyright: Fotopersbureau Dijkstra. De foto's worden u per e-mail toegestuurd of kunnen worden opgevraagd. Telefoon +31 (0) 297- 566 883).

's-Hertogenbosch, 6 september 2004

Klik hier om de pdf-versie van dit persbericht te kunnen bekijken

F. van Lanschot Bankiers NV is de oudste onafhankelijke bank van Nederland met een geschiedenis die teruggaat tot 1737. De bank richt zich op een drietal doelgroepen: de vermogende particulier, het middelgrote (familie)bedrijf en de institutionele belegger. Van Lanschot staat voor kwalitatief hoogwaardige dienstverlening, waarin integrale advisering, persoonlijke service en maatwerk centraal staan. Van Lanschot NV is genoteerd aan de Euronext Amsterdam Stock Market.


*****

Perscontacten Van Lanschot: Jeroen Stein, Manager Corporate Communicatie. Telefoon +31 (0)73 548 33 50; mobiel +31 (0)6 53 67 36 87; telefax +31 (0)73 548 32 04.

Perscontacten Made in Scotland: Gordon Machielsen. Telefoon + 31 (0)30 229 74 45; mobiel +31 (0)6 51 90 47 85; telefax +31 (0)30 225 84 13.

Investor Relations Van Lanschot: Arno Barens, Directeur Investor Relations. Telefoon +31 (0)73 548 81 77; telefax +31 (0)73 548 80 06.