Verbond van Verzekeraars

GBA moet ook openstaan voor particuliere verzekeraars

Agis Zorgverzekeringen kondigde vorige maand aan een online verbinding te hebben tussen de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) en haar eigen (ziekenfonds)klantenbestand. Het Verbond vindt dat een goed initiatief. Op die manier hoeven verzekerden wijzigingen als een verhuizing of geboorte alleen nog maar aan de gemeente door te geven. Ziekenfondsverzekeraars hebben al langer toegang tot de GBA als bron voor registratie van klantgegevens. Het Verbond wil dat particuliere verzekeraars dat óók krijgen. Zij gebruiken de gegevens immers voor dezelfde doeleinden om hun werk goed te doen.

De toegang tot de GBA werd in 2001 grotendeels gesloten voor het bedrijfsleven met als belangrijkste reden het tegengaan van de verkoop van publieke gegevens voor commerciële doeleinden. Particuliere verzekeraars kunnen de GBA sindsdien alleen raadplegen voor de uitvoering van een pensioenregeling en voor het achterhalen van crediteuren. Voor verzekeraars is dat een probleem: zij gebruikten de GBA vóór 2001 bijvoorbeeld ook om naam-adres-woonplaatsgegevens te achterhalen van verzekerden die geen verhuisbericht hebben gestuurd. Ook kon door controle van gegevens in de GBA worden voorkomen dat een uitkering aan een verkeerde persoon wordt gedaan.

Gelijk speelveld
Ziekenfondsverzekeraars kunnen gebruikmaken van de GBA omdat zij uitvoerende overheidsinstanties zijn. Particuliere verzekeraars daarentegen hebben beperkt toegang, omdat ze commercieel zijn. Het Verbond vindt dat niet goed voor het gelijke speelveld en heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op de nadelige gevolgen gewezen. Ziekenfondsverzekeraars gebruiken de GBA immers voor dezelfde doeleinden als particuliere verzekeraars, namelijk om ervoor te zorgen dat klantgegevens correct worden verwerkt. En dat is nodig voor een goede uitvoering van de verzekeringsovereenkomst. Bovendien houden de bij het Verbond aangesloten verzekeraars zich aan de Gedragscode Verwerking Persoonsgegevens Financiële Instellingen, waardoor een zorgvuldige gegevensbehandeling is gewaarborgd.

Verzekerd!, september 2004