Ingezonden persbericht

TU Delft: voedselrestenvermaler verbetering voor GFT systeem

DEN HAAG, 20040913 -- Er is de afgelopen maanden veel discussie omtrent het wel of niet afschaffen van de verplichte scheiding van Groente Fruit en Tuin afval geweest. Vorige week ontving Staatssecretaris Van Geel het advies van het Afval Overleg Orgaan waarin staat dat gemeenten de vrijheid moeten krijgen om te beslissen of ze aan GFT afvalscheiding doen. Hiermee zou het mogelijk moeten worden om de kwaliteit van GFT afval te verbeteren, het systeem efficiënt te maken (niet meer onnodig ophalen van vervuild GFT afval in binnensteden en bij hoogbouw) en goede compost te produceren.


De TU Delft heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat het gebruik van een voedselrestenvermaler een belangrijke bijdrage kan leveren aan de verbetering van het GFT inzamelingssysteem. Voordelen aan het gebruik van de voedselrestenvermaler die in het onderzoek naar voren komen zijn:
- Rioolwaterzuiveringsinstallaties halen op dit moment 35% van hun energie uit biogas, door de toevoeging van vermalen groenteresten aan het zuiveringsslib wordt deze opbrengst hoger
- Einde aan stank en onhygiënische toestanden veroorzaakt door natte groenteresten in de biobak
- Kwaliteit van ingezamelde GFT afval gaat omhoog.

Ondanks de voordelen is het lozen van fijngemalen groenteresten op het riool in Nederland niet toegestaan. Nu de TU Delft zegt dat de kwaliteit van de GFT afvalscheiding hierdoor juist omhoog gaat en gemeenten zelf mogen beslissen of er wel niet aan GFT afvalscheiding wordt gedaan, roepen wij de politiek op het verbod op het lozen van vermalen groenteresten op het riool op te heffen. Dit verbod staat een milieuvriendelijke en efficiënte oplossing van GFT afvalverwerking in de weg.

In de Milieu Effect Rapportage behorende bij het Landelijk Afvalbeheers Plan is vastgesteld dat gescheiden inzamelen en composteren van GFT een overwegend hoge milieubelasting heeft, terwijl vergassen en bijstoken met biogas in elektriciteitscentrales het hoogste milieurendement heeft. In de praktijk vergisten rioolwaterzuiveringsinstallaties hun zuiveringsslib om energie op te wekken. Toevoeging van vermalen groenteresten aan het slib betekent volgens de TU Delft dat dat deel van het GFT met een beter milieurendement verwerkt wordt.

In de jaren negentig heeft toenmalig minister Margreet de Boer te kennen gegeven dat de voedselrestenvermaler een milieuvriendelijk product is dat echter niet in Nederland mag worden gebruikt voor lozingen van gemalen groenteresten op het riool omdat gemeenten verplicht waren het GFT in te zamelen. Met het vervallen van deze verplichting zal ISE de huidige staatssecretaris en de Tweede Kamer vragen het verbod op het lozen van fijngemalen groenteresten op te heffen aangezien de milieuvoordelen aanmerkelijk kunnen zijn.

De voedselrestenvermaler:
- is een accessoire voor de keuken (wordt gemonteerd onder de gootsteen);
- vermaalt alleen de natte groente- en etensresten fractie;
- maalt tot koffiekorrel dikte en gaat mee met het spoelwater;
- kan geen harde of grote objecten vermalen;
- bestaat al meer dan 70 jaar;
- in Nederland zijn er ongeveer 65.000 apparaten verkocht (van verschillende merken)
- is wereldwijd bij meer dan 110 miljoen huishoudens in gebruik.




Ingezonden persbericht