Gemeente Dordrecht


---

Uitvoering Dordwijkzone en Stedelijk Waterplan

Vincent Brinkhof
De werkzaamheden in het plangebied Twintighoevenweg zijn deze week gestart. In het L-vormige gebied tussen de sportvelden en het Land van Valk wordt extra wateroppervlakte aangelegd met natuurlijke oevers. Het bestaande groen wordt versterkt en aangevuld met nieuwe beplanting. Verder krijgt het gebied meer wandelpaden en een vissteiger. De werkzaamheden worden uitgevoerd in het kader van het project Dordwijkzone en het Stedelijk Waterplan.

In het noordelijke deel van het gebied (tussen de Twintighoevenweg, de Reeweg-Oost en het parkeerterrein van FC Dordrecht) wordt het bestaande water uitgebreid. Het langwerpige schiereiland blijft daarbij behouden. Aan de kant van de Dubbeldamseweg-Zuid wordt het huidige weiland uitgegraven tot een diepe waterpartij gecombineerd met zogenaamd drasland. Dit drasland loopt alleen onder in tijden van overvloedig neerslag.

Dordwijkzone
De invulling van de Twintighoevenweg vloeit voort uit een visie voor de gehele Dordwijkzone, die in 1999 door de gemeenteraad is vastgesteld: "De Dordwijkzone op de kaart". In de groene zone binnen het stedelijk gebied van Dordrecht wordt via een reeks van maatregelen op verschillende locaties versterking van de natuur en ecologische verbindingen beoogd. Daarnaast worden in de Dordwijkzone ook fiets- en wandelvoorzieningen gerealiseerd. Verder is het een belangrijke opgave om in de Dordwijkzone de waterbergingscapaciteit te vergroten. Zo is er eerder aan de Noordendijk ter hoogte van het volkstuinencomplex door uitgraving van het weiland ook extra water met rietoevers gerealiseerd.

Stedelijk Waterplan Dordrecht
De in de Dordwijkzone-visie genoemde behoefte aan extra waterberging is in het kader van het Stedelijk Waterplan nader uitgewerkt. Het Stedelijk Waterplan is een geïntegreerd beleidsplan voor alle mogelijke functies van water in de stad, waaronder de bergingscapaciteit bij overvloedige neerslag.
Voor het plangebied Twintighoevenweg bleek het vanuit het Stedelijk Waterplan wenselijk om het bestaande wateroppervlakte uit te breiden met 1,2 - 1,7 hectare, uitgaande van een voorzichtig klimaatveranderingsscenario. Lange tijd was dit een moeilijk oplosbaar discussiepunt tussen de bewoners en de gemeente. Uiteindelijk is in samenspraak 1,1 hectare extra wateroppervlakte gevonden voor het plangebied Twintighoevenweg in een ontwerp dat naast diep water ook een laag gelegen weidegebied kent. Dit gebied loopt alleen in erg natte tijden onder en draagt bij aan de waterbergingscapaciteit.

Toekomst
In de nabije toekomst zal op dezelfde wijze worden gekeken naar de herinrichting van het Dubbelmondepark. Net zoals dat geldt voor het gebied Twintighoevenweg is deze locatie een unieke kans om binnen stedelijk gebied van Dordrecht de waterbergingscapaciteit te vergroten met het oog op toekomstige klimaatveranderingen.

Het ontwerp voor dit onderdeel van de Dordwijkzone is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met een afvaardiging van het bewonerscomité Land van Valk.