Provincie Overijssel

Provincie spint garen met subsidie voor Spinnerij Oosterveld

Dat de provincie goed garen spint bij haar pogingen om het industrieel erfgoed leven in te blazen, blijkt wel uit de subsidie voor Spinnerij Oosterveld in Enschede. Het monumentale pand van de voormalige Twentse spinnerij op het bedrijventerrein Rigtersbeek krijgt een forse financiële injectie van de provincie voor de verbouwing tot een laagdrempelig bedrijfsverzamelgebouw. De investering van bijna een half miljoen euro (EUR 425.000) wordt bij de provincie ingeboekt op de provinciale programma's "Revitalisering van Industrieel Erfgoed" en "Economische Structuurversterking" waarmee vele monumentale (fabrieks)panden nieuw leven ingeblazen krijgen. Dat gebeurt door de economische bestemming ervan binnen de historische context van het gebouw te wijzigen.

Het gebouw heeft volgens het provinciebestuur een bijzondere cultuurhistorische waarde. Iets dat erkend wordt door het Enschedese gemeentebestuur dat reeds in 2003 een bod uitbracht op het complex en inmiddels is aangekocht. Er zijn al diverse scenario's bedacht voor de ontwikkeling en exploitatie van het pand. Binnen deze kaderstelling heeft de gemeente Enschede dan ook een beroep op de provincie gedaan voor revitalisering van het complex. De invulling wordt mede daardoor laagdrempelig gehouden: bedrijven kunnen er flexibel en goedkoop aan de slag, het aantal te huren vierkante meters mag sterk wisselen en de huurcontracten zijn kortlopend. Verder komen er een gemeenschappelijke receptie, kantine en vergaderruimtes. Er komt plaats voor zo'n 40 tot 50 startende ondernemers, wat goed is voor zo'n 125 banen.

Een positief neveneffect van de aanpak van de Spinnerij is dat het de verloedering op het gehele bedrijventerreinnaar verwachting zal tegengaan. Het gehele terrein is op onderdelen hard toe aan revitalisering. De aangekondigde provincie subsidie maakt de weg vrij voor meer sturing op de herontwikkeling van de omliggende terreinen. Het geheel sluit al met al naadloos aan op het provinciale motto "ruimte voor ondernemen".

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

Naar de pagina over industrieel erfgoed © 2004 Provincie Overijssel