Socialistische Partij

`Hoog tijd voor parlementair onderzoek IND'

13-09-2004 * Er moet een parlementair onderzoek komen naar de werkwijze van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dit stelt SP-Kamerlid Jan de Wit, nadat sprekers op een hoorzitting voor de Tweede Kamer een ontluisterend beeld hadden geschetst van de misstanden bij deze instelling. "Als de FIOD of andere overheidsdienst op zo'n dubieuze wijze zou opereren, had de Kamer allang ingegrepen," constateert De Wit. "Bij de IND gaat het vaak over leven en dood, maar er wordt onverantwoord slordig en gemakzuchtig met mensen omgesprongen."

Sinds jaar en dag regent het bij de Nationale Ombudsman klachten over de handelwijze van de IND. In de jaarverslagen van de Nationale Ombudsman is de IND koploper wat het aantal klachten betreft. Trouw beloven de bewindslieden beterschap, maar volgens de heer Fernhout, nu vijf jaar de Nationale Ombudsman, gebeurt er gewoon niets. Hij vertelde tijdens de door de SP geïnitieerde hoorzitting dat dossiers zoek zijn, termijnen worden overschreden en problemen in de dienstverlening worden onderschat. Fernhout meldde eveneens geschrokken te zijn van de werkinstructie van de IND dat klachten niet moesten worden aangemerkt als klacht. "Dat is goed voor de cijfers, maar niet de werkelijkheid," aldus Fernhout.

De asieladvocate mr G. Later vertelde dat de IND asielzoekers wil laten struikelen over hun eigen uitspraken door deze vele malen te laten herhalen. "En als ze dan ook maar een iets afwijkend antwoord geven, dan zegt de IND dat ze liegen. En dat betekent dat ze alles liegen en dus afgewezen worden." Tevens wees ze op de onmogelijke bewijslast die de IND eist van asielzoekers. Zo werd een asielzoeker die meermalen was mishandeld en verkracht, gevraagd om een brief van de agenten die dit hadden gedaan. Bovendien gaf ze aan dat de kennis bij de contactambtenaren over de landen van herkomst "nul" is.

Haar collega mr F. van Haren verhaalde over de werkwijze van de IND om asielzoekers geen verblijfsvergunning te geven. Zelfs nadat de rechter uitsprak dat terugzending voor een van zijn cliënten een schending van de mensenrechten zou opleveren, is er al anderhalf jaar een strijd over formele regels om een vergunning al of niet af te geven. Tevens worden mensen die een reguliere verblijfsvergunning aanvragen afgehouden en hun procedures zo lang mogelijk gerekt. Zo kreeg een vreemdeling uit de bezette gebieden van Palestina het serieuze advies om naar de ambassade van Palestina te gaan. Van Haren: "Als je het hebt over te kwader trouw: toen ik en mijn compagnon toevallig tegelijkertijd op vakantie waren, stuurde de IND tachtig ongemotiveerde afwijzingen. Daardoor konden we ze bij terugkomst nauwelijks behandelen."

De heer Walrave van de Vereniging voor Rechtsbijstand speculeerde samen met een aantal van de sprekers over een opdracht van bovenaf om vreemdelingen zo veel mogelijk dwars te zitten. "Ik spreek met ambtenaren die zeggen: Ik ben het met je eens, maar ik mag niet zo beslissen. Ik denk dus dat ze een opdracht van hogerhand hebben om vreemdelingen af te wijzen."
De Wit maakt zich grote zorgen over de IND. Volgens hem zijn deze uitspraken dermate zorgwekkend dat ze nader onderzoek door de Kamer verdienen. "Wat ik vandaag heb gehoord, was dat er op z'n minst onzorgvuldig wordt gehandeld in zaken die van levensbelang kunnen zijn. De Tweede Kamer mag dat onder geen beding laten liggen. Het is hoog tijd voor een parlementair onderzoek."
* Dossier Asielbeleid