Regering.nl

BRINKHORST WIL WINDMOLENPARKEN OP ZEE

Minister Brinkhorst (EZ) wil de aanleg van windmolenparken op zee mogelijk maken. Samen met staatssecretaris Schultz van Haegen (V&W) stelt hij voor de tijdelijke stop op de uitgifte van vergunningen op te heffen.

Dat heeft de minister gezegd op een bijeenkomst over duurzame energie in Amsterdam. Wanneer de ministerraad instemt met het voorstel om het moratorium op te heffen, kunnen nog voor het einde van 2004 nieuwe vergunningen worden aangevraagd.

Op dit moment worden de voorbereidingen getroffen voor de aanleg van twee windmolenparken voor de Nederlandse kust. Een park komt voor de kust van Egmond aan Zee en een park komt ter hoogte van IJmuiden. Deze parken krijgen een gezamenlijke capaciteit van circa 220 MW.

Uit onderzoek van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) blijkt dat windmolens op zee 20% meer stroom leveren dan dezelfde turbines aan de kust. De aanleg van windmolenparken op zee is wel duurder dan op het land. Brinkhorst hoopt dat het opheffen van moratorium een nieuwe impuls geeft aan de ontwikkeling van windenergie op zee.

Duurzame energiehuishouding
De aanleg van windmolenparken past in het streven van het kabinet naar een duurzame energiehuishouding. Volgens de minister bestaat deze benadering uit drie onderdelen:

* energiebesparing

* meer energie uit schone bronnen, die niet opraken (wind, biomassa, etc)

* schone opwekking van energie uit niet-duurzame bronnen

Bron:



Zie het origineel
Toespraak minister Brinkhorst

Dossier:
Windenergie (VROM)

© 2002-2003 Rijksvoorlichtingsdienst