Technische Universiteit Delft

De opening van het collegejaar en alle intreeredes en promoties worden gehouden in de Aula van de TU Delft, Mekelweg 5, Delft

Jaloezie
13 september 2004 | 20.15 uur
Speakers | Burgwal 45-49 | Delft

Lezing door dr. Pieternel Dijkstra

In deze lezing wordt aandacht geschonken aan een minder prettig aspect van liefde en relaties, van seks en emotie, namelijk jaloezie. Zowel mannen als vrouwen zijn binnen relaties vertrouwd met het fenomeen jaloezie, maar die jaloezie blijkt zich op verschillende inhouden te richten. Mannen zijn het vaakst jaloers bij seksuele ontrouw en meer vrouwen kennen jaloeziegevoelens als er emotionele ontrouw in het spel is. Jaloezie is een universeel verschijnsel en kan gezien worden als een alarmbel die afgaat als mensen vermoeden dat de relatie met hun partner door een rivaal wordt bedreigd. Daar worden verschillende verklaringen voor aangedragen. Zo wordt jaloezie binnen de evolutionaire psychologie beschouwd als lijm van de relatie en als beschermingsschild voor het gezin. Zo bezien zou jaloezie de overlevingskansen van mensen bevorderen doordat partners erdoor bij elkaar worden gehouden.

Dr. Pieternel Dijkstra is psychologe. Ze is werkzaam als therapeute en freelance-auteur (onder meer van de boeken 'Verlegen' en 'Jaloezie'). Zij promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift 'Men, women and their rivals: Jealousy from an evolutionary psychological perspective', waarin zij tot interessante conclusies komt over jaloezie-opwekkende effecten van rivaalkenmerken onder jongeren, ouderen, heteroseksuelen en homoseksuelen.