Gemeente Dalfsen

31-08-2004

Opening Steunpunt Informele Zorg

Dalfsen - Het Steunpunt Informele Zorg gaat van start. Maandag 13 september wordt het punt door wethouder Hofland geopend. Eind 2003 is met verschillende organisaties, betrokken bij mantelzorg, besloten te werken aan het realiseren van één punt waar mantelzorgers terecht kunnen voor vragen, informatie, advies en doorverwijzing. Eén punt ook waar mantelzorgers met iemand kunnen praten die weet waar zij het over hebben. Eén punt als rustpunt voor een kopje koffie en een plek voor ontmoeting.

Mantelzorgers zorgen voor zieke, gehandicapte of hulpbehoevenden uit hun directe omgeving. Vaak betreft het de zorg aan een naast familielid. De hulp wordt veelal verleend uit liefde of persoonlijke betrokkenheid. De zorg kan soms oplopen tot 24 uur per dag. Het geven van mantelzorg is vaak vanzelfsprekend. Het is heel normaal om je naaste te helpen en het geeft vaak veel voldoening. Maar het kan ook zwaar worden.

Het Steunpunt Informele Zorg wil in de vorm van een wekelijks spreekuur er voor mantelzorgers zijn.
Het spreekuur wordt elke maandag gehouden van 9.00 tot 12.00 uur in gebouw Pluspunt in de kern Dalfsen. De mantelzorgconsulent mw. G. van Knapen staat mantelzorgers graag te woord. Met het Steunpunt Informele Zorg is de ondersteuning van mantelzorgers geclusterd en makkelijker te vinden. Het biedt een totaal overzicht op het gebied van wonen, welzijn en zorg op vrijwilligersgebied.

De volgende organisaties werken samen in het Steunpunt Informele Zorg:


· Werkgroepen Mantelzorg Dalfsen, Lemelerveld en Nieuwleusen
· Stichtingen Welzijn Ouderen Dalfsen en Lemelerveld
· Steunpunt Mantelzorg Salland

· Stichting Vrijwillige Thuishulp Midden Overijssel
· Stichting Maatschappelijke Opbouw Nieuwleusen
· Nederlandse Patiëntenvereniging afdelingen Dalfsen-Nieuwleusen
· Stichting Terminale Thuiszorg Ommen e.o.

· Stichting Platform Gehandicapten Dalfsen

· Nederlands Rode Kruis Dalfsen, Lemelerveld en Nieuwleusen
· Zonnebloem, afdelingen Dalfsen, Lemelerveld en Nieuwleusen
· Johanniter Hulpverlening

· Algemene Hulpdienst Graag Gedaan Lemelerveld en de gemeente Dalfsen

Voor de opening en start van het Steunpunt Informele Zorg zijn de mantelzorgers in de gemeente Dalfsen en belangstellenden van harte uitgenodigd. De opening vindt maandag 13 september tussen 10.30 - 11.30 uur plaats in het gebouw Pluspunt (oude MAVO-locatie), Pleijendal 89 te Dalfsen.

Na ontvangst met koffie opent wethouder Hofland het Steunpunt Informele Zorg officieel. Na afloop is er een informele bijeenkomst.