Gemiva-SVG Groep


P E R S B E R I C H T

Oud-Beijerland/Gouda, 1 september 2004

Fototentoonstelling Bijzonder & Gewoon in Oud-Beijerland

Van maandag 13 september tot en met donderdag 27 oktober is in sociaal-cultureel centrum De Lindenhoeve, Steenenstraat 24 in Oud-Beijerland de fototentoonstelling Bijzonder & Gewoon te zien. In deze fototentoonstelling maakt de bezoeker kennis met zestien mensen met een handicap.
Belangstellenden kunnen de tentoonstelling van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 23.00 uur bezichtigen.

Fotografen Henk Jansen en Pauline Janmaat portretteerden zestien mensen met een handicap. Deze mensen zijn bijzonder en gewoon. Gewoon omdat hun dromen en ambities, zorgen en angsten niet verschillen van de onze. Bijzonder omdat ze een handicap hebben en toch een zo gewoon mogelijk leven proberen te leiden. Alle gewone dingen kosten hen echter veel meer energie, tijd en wilskracht dan het mensen zonder handicap zou kosten.

Kennismaking
Op de fototentoonstelling vindt u bij de portretten een korte omschrijving van de persoon en hun antwoord op de volgende vijf vragen:

1. Welke drie dingen doet u als eerste als u 's morgens wakker wordt?
2. Hoe ziet uw ideale zondag eruit?

3. Wat is uw grootste wens voor volgend jaar?
4. Wanneer heeft u voor het laatst hard gehuild?
5. Wat is het grootste misverstand over u?

Bezoekers kunnen op deze manier kennis maken met dromen en ambities, zorgen en angsten van mensen met een handicap. In een folder, die in de tentoonstellingsruimte klaarligt, kunnen ze hun eigen antwoorden op de gestelde vragen schrijven. Wanneer ze de resultaten vergelijken, zullen ze ontdekken dat er zowel overeenkomsten als verschillen zijn. De basisscholen in Oud-Beijerland zijn uitgenodigd de tentoonstelling met leerlingen van de bovenbouw te bezoeken. Zij kunnen de folder tevoren aanvragen voor bespreking in de groepen als voorbereiding voor de tentoonstelling.

Gezamenlijk initiatief
De tentoonstelling is een gezamenlijk initiatief van de Provincie Zuid-Holland en de zorgorganisaties Gemiva-SVG Groep en Steinmetz zorg en onderwijs.
Bijzonder & Gewoon heeft als doelstelling de maatschappelijke integratie van mensen met een handicap te bevorderen. De fototentoonstelling reist door de provincie Zuid-Holland. Deze rondreis wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) en het VSB Fonds.