Dienstenbond CNV

Overleg werkgevers en werknemers opgeschort
07-09-2004

Met behulp van de brandweer is vanmiddag de toegang tot het SER-gebouw geblokkeerd. De boodschap is duidelijk: voorlopig vindt er geen overleg plaats werkgevers en de Nederlandse vakbeweging.

De opschorting duurt tenminste van 13 september tot en met 2 oktober, de zaterdag dat de drie vakcentrales hun massale demonstratie "Nederland verdient beter" organiseren op het Amsterdamse Museumplein.

Overleg heeft op dit moment geen zin meer, we komen geen stap verder. De Vakbeweging trekt nu eensgezind op. We maken ons samen sterk voor een rechtvaardige samenleving, aldus CNV-voorzitter Doekle Terpstra.

Het aantal overleggen dat de vakbeweging komende tijd voorlopig opschort kan in de duizenden gaan lopen. Niet alleen de professionals van de vakbeweging gaan niet meer om tafel met de werkgevers en overheid. De drie vakcentrales FNV, CNV en MHP roepen ook hun kaderleden op tot een boycot.

Tijdens de opschorting van het overleg gaan bestuurders en medewerkers van bonden en vakcentrales mensen mobiliseren voor demonstraties op 20 september op de Coolsingel in Rotterdam op Prinsjesdag en 2 oktober in Amsterdam.

De gevolgen van de opschorting kunnen vèrstrekkend zijn. Want niet alleen het centrale overleg binnen SER en STAR valt stil, ook het CAO-overleg op decentraal niveau komt dood voor de kast te liggen. Om nog maar niet te spreken van de vele vergaderingen waarin kaderleden hun bond of Vakcentrale vertegenwoordigen, zoals onder anderen de Kamers van Koophandel, provinciale SER-en, Regionale Platforms Arbeidsmarkt.