Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

09-09-2004 http://www.eu2004.nl/
Algemene Zaken en Externe Betrekkingen | Persberichten


---


*RAZEB van 13 september spreekt onder meer over de meerjaren-begroting, ASEM, Irak, Soedan en Grote Meren

Op maandag 13 september komen de EU ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel bijeen voor een Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (RAZEB).

De ministers zullen om te beginnen een debat houden over de voorstellen van de Europese Commissie voor de nieuwe Financiële Perspectieven, een generiek correctiemechanisme en een nieuw Interinstitutioneel Akkoord. Minister Bernard Bot zal, als Voorzitter van de Raad, het plan van aanpak van het Voorzitterschap presenteren. Om een afronding van de onderhandelingen over de Financiële Perspectieven in 2005 mogelijk te maken, streeft het Nederlandse Voorzitterschap ernaar om tijdens de Europese Raad van december afspraken te maken over algemene beginselen en richtsnoeren .

Tijdens deze bijeenkomst zal de Raad zich verder buigen over de afspraken die tijdens het informele overleg van de Ministers van Buitenlandse Zaken op 3 en 4 september werden gemaakt. Het betreft onder meer het ASEM-dossier. Tijdens het Gymnich overleg gaven de EU ministers aan belang te hechten aan de relaties met Azië en het ASEM-proces, maar ook aan democratische veranderingen in Birma en voortgezette steun aan het Birmese volk. Om druk op de Birmese autoriteiten te houden, zal de Raad zich buigen over een mogelijke aanscherping van de Gemeenschappelijk Standpunt van de Unie, dat betrekking heeft op sancties tegen het regime van Birma en hulp voor de bevolking van dat land op basis van nadere voorstellen van de Commissie.

De Raad zal verder spreken over de situatie in Iran, waarbij het gebrek aan vooruitgang op het gebied van de mensenrechten en de nucleaire activiteiten van Iran de boventoon zullen voeren. Binnenkort behandelt de bestuursraad van de IAEA een rapport over dit onderwerp. Het Nederlandse Voorzitterschap streeft ernaar dat de EU-landen bij de behandeling van dit rapport een eensgezinde positie innemen. Dit past in het streven van de EU om maximale druk op Iran te houden om zijn internationale verplichtingen na te komen.

Een ander onderwerp op het terrein van buitenlands beleid dat op de agenda staat, is Soedan. Onder dit agendapunt zal gesproken worden over het rapport van de speciale VN-vertegenwoordiger Pronk, maar ook over mogelijke EU-bijdragen aan een eventuele uitbreiding van waarnemersmissie van de Afrikaanse Unie (AU) in Darfur, alsmede aan een mogelijke AU-politiemissie. Het Nederlandse voorzitterschap wil de druk op de partijen, en vooral op de Soedanese regering, handhaven.

Met betrekking tot Irak streeft het Voorzitterschap naar een vergrote EU-rol, met name op gebieden als politietraining, de 'rule of law' en mensenrechten, civiele administratie en ondersteuning bij de verkiezingen. Dit zijn de terreinen die door de verkennende missie zijn geïdentificeerd. Het Voorzitterschap zal zijn oproep herhalen aan de lidstaten om een financiële bijdrage te leveren ten behoeve van een VN-beschermingsmacht in Irak.

De Raad zal ook spreken over de consequenties van de aanslag in het Burundese vluchtelingenkamp Gatumba voor de vredesprocessen in Burundi en de Democratische Republiek Congo. Namens het Voorzitterschap heeft de Nederlandse Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Agnes van Ardenne, samen met de Speciale Vertegenwoordiger van de EU voor de Grote Meren, Aldo Ajello, na het incident een bezoek aan Burundi gebracht om escalatie te voorkomen. Veiligheid in het oosten van de DRC blijft het cruciale element. De discussie zal ook gaan over voorstellen van de Secretaris-Generaal van de VN voor een krachtiger en effectiever optreden van MONUC in de DRC, en een mogelijke EU-bijdrage daaraan.

Met het oog op parlementsverkiezingen van 17 oktober a.s. komt tenslotte de situatie in Wit-Rusland aan de orde en mogelijke actieve steun van de EU aan maatschappelijke groeperingen, de vrije media en de oppositie in dit land.

Na afloop van de Raad, van 18.00 ­ 20.00 uur, zullen het Nederlandse voorzitterschap en de Europese Commissie gezamenlijk de opening verrichten van de tentoonstelling "the Image of Europe", die gehouden wordt in een tent op het Schumanplein. De tentoonstelling, gerealiseerd door de Nederlandse architect Rem Koolhaas, wil laten zien hoe Europa wordt uitgebeeld in woorden en symbolen. Het evenement is bedoeld om, als onderdeel van het bredere kader van "Europa communiceren", het publieke debat te stimuleren.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling voorlichting van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, telefoonnummer 070-348 6674.

http://www.eu2004.nl/20040909-10516-B