Soedan EU moet krachtiger optreden om voortgaande mensenrechtenschendingen Darfur/Soedan te stoppen

'Nu de Soedanese regering haar afspraken niet nakomt moet de Europese Unie krachtiger optreden om een einde te maken aan de voortdurende mensenrechtenschendingen in Darfur, aldus Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie vraagt dit in een brief aan Minister Bot, aan de vooravond van de bijeenkomst van de Ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie op 13 en 14 september in Brussel.

Amnesty International vindt dat de verbeteringen waarop de Europese Unie en de Verenigde Naties hebben aangedrongen door de Soedanese regering niet zijn doorgevoerd. De wapenstilstandswaarnemers en de mensenrechtenwaarnemers van de Afrikaanse Unie kunnen hun werk niet goed doen mede doordat Soedanezen die informatie geven aan waarnemers, journalisten of vertegenwoordigers van internationale organisaties worden geïntimideerd en gevangengezet.Daarnaast zijn de Janjaweed milities nog altijd niet ontwapend en is er druk op de ontheemden om terug te keren naar hun onveilige dorpen. Mensenrechtenschendingen duren dus nog altijd voort.

Amnesty International vraagt de Europese Unie daarom: * Aan te dringen op uitbreiding van het aantal mensenrechtenwaarnemers van de VN, wapenstilstandswaarnemers van de Afrikaanse Unie en de beschermingsmacht van de Afrikaanse Unie en versterking van hun mandaat, middelen en capaciteit. - * De Soedanese regering te vragen de vrijheid van meningsuiting en de veiligheid van mensen in Darfur die spreken met internationale delegaties, journalisten en monitors te garanderen. * Te garanderen dat alle export van wapens naar Soedan die gebruikt kunnen worden voor mensenrechtenschendingen wordt gestaakt en bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aan te dringen op een wapenembargo richting Soedanese regering. * Bij de Verenigde Naties aan te dringen op het instellen van een internationale onderzoekscommissie om oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en mogelijk genocide in Darfur te onderzoeken en met aanbevelingen te komen om daders te berechten. * Ongehinderde toegang van nationale en internationale mensenrechtenorganisaties tot Darfur te ondersteunen. * De vrijlating van gewetensgevangenen en de afschaffing van de Speciale rechtbanken in Darfur te ondersteunen. Zij die mensenrechten hebben geschonden moeten berecht worden volgens internationale standaarden voor een eerlijk proces.

Amnesty International afdeling Nederland