Provincie Flevoland



Afdeling Milieubeheer provincie Flevoland ISO-gecertificeerd

De afdeling Milieubeheer van de provincie Flevoland (54 medewerkers) is door Veritas Quality International gecertificeerd volgens de NEN-EN-ISO-9001/2000 norm. Deze internationale norm stimuleert effectief management. Dit houdt in dat de afdeling stelselmatig werkt aan het verbeteren van haar producten. Klantgerichtheid speelt hierbij een belangrijke rol.

Het certificaat geldt voor het hele werkterrein van de afdeling: vergunningverlening op het gebied van de Wet milieubeheer, Ontgrondingenwet, Grondwaterwet en het Vuurwerkbesluit. Handhaving van deze wetten naast handhaving van de Boswet, de Flora- en Faunawet, de Landschapsverordening en de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden. Tevens is de aanpak van bodemsaneringen (Wet bodembescherming) en van milieustimuleringsprojecten gecertificeerd. Het is voor het eerst in Nederland dat een milieuafdeling voor een dergelijk breed takenpakket in zijn geheel wordt gecertificeerd.

De ISO-certificering is met name naar Flevolandse bedrijven toe van belang. Jan Marijs, hoofd van de afdeling: Milieuvergunningen worden vaak gebruikt om bedrijven te stimuleren een kwaliteitszorgsysteem op te zetten. Als je zoiets van bedrijven vraagt, is het niet meer dan terecht dat je ook als afdeling volgens kwaliteitsregels handelt. Dat betekent ook dat je als afdeling open staat voor
verbeteringsvoorstellen en dat iedereen kan zien wat je met die voorstellen hebt gedaan.

Voor een constante en voorspelbare werkwijze van de afdeling is het voor burgers en bedrijven van belang dat de werkprocessen van de afdeling beschreven zijn. Marijs: De gecertificeerde manier van werken betekent dat je een instrument hebt om de afdeling aan te sturen zodat doelen die zijn gesteld daadwerkelijk worden gehaald. Of: om tijdig bij te kunnen sturen.

Essentieel is dat de werkzaamheden goed worden gepland en uitgevoerd. Je moet regelmatig controleren of wat je van plan was ook daadwerkelijk gebeurt, en bezien waar zaken verbetert kunnen worden. Aldus werkt de afdeling Milieubeheer in Flevoland systematisch aan verbetering van haar producten en dienstverlening. Bijkomend effect hiervan is dat de afdeling elke stap die ze zet kan motiveren. Het betekent allemaal niet dat de afdeling geen fouten meer maakt. Marijs: We blijven gelukkig mensen, maar let wel: van fouten kun je leren.

Op 7 september 2004 vond de officiële uitreiking van het
ISO-certificaat plaats in het provinciehuis te Lelystad.