Ingezonden persbericht


Webservices en Service Georiënteerde Architectuur vinden hun plek bij Nederlandse en Belgische

Jaarlijks webMethods CIO onderzoek geeft aan dat ruime meerderheid van Nederlandse en Belgische CIO's al webservices gebruiken.

AMSTERDAM - 13 september 2004 - webMethods, Inc. (Nasdaq: WEBM), toonaangevend aanbieder van webservices-infrastructuuroplossingen maakt vandaag de resultaten bekend van het onderzoek 'Web Services and Service Oriented Architectures' gehouden deze zomer onder CIO's van de grotere organisaties uit Nederland en België. Dit onderzoek bevestigt de toenemende belangstelling voor de inzet van webservices. Volgens het onderzoek maakt 60% van de ondervraagde organisaties reeds gebruik van webservices, terwijl 26% plannen heeft om binnenkort webservices in te gaan zetten. Een eenvoudigere integratie (zowel binnen de organisatie als met derden) wordt als belangrijkste voordeel van webservices genoemd (40%).

In het onderzoeksrapport "Service-Oriented Architectures: Mainstream Straight Ahead," uit april 2003 spreekt Gartner de verwachting uit dat in 2008 de dominantie van de enkelvoudige software architectuur zal eindigen en dat de Service Oriented Architecture (SOA) tegen die tijd de meest geëigende architectuur zal zijn. De uitkomsten van dit onderzoek bevestigen de voorspelde opmars van de SOA. De helft van de ondervraagden (50%) is al bekend met het begrip SOA of Service Oriented Architecture. En 48% van de ondervraagde CIO's heeft ook concrete plannen om zo'n service georiënteerde architectuur te implementeren. 18% is daar al mee gestart, 4% start binnen 6 maanden en 26% moet alleen nog een exacte startdatum vastgestellen. De voordelen van een SOA worden vooral verwacht op het gebied van een grotere flexibiliteit (24%), een beter IT-beheer (19%) en lagere kosten (19%).

Een andere interessante uitkomst is dat 42% van de ondervraagden aangaf strategisch te kiezen voor de inzet van een combinatie van Java en .Net en niet voor slechts één van beide technologieën. Integratie- en infrastructuuroplossingen die beide technologieën ondersteunen en samen laten werken genieten dus de voorkeur. Kiest men wel strategisch, dan kiest men veel vaker voor Java (32%) dan voor .Net (16%).

Een meerderheid van de ondervraagden ziet ook de noodzaak in van een speciaal raamwerk om een brede inzet van webservices te kunnen managen. 54% vindt dat absoluut noodzakelijk, 20% vindt het niet noodzakelijk, maar wel aan te raden. Voor leveranciers van integratie- en infrastructuuroplossingen wordt dit een belangrijk onderdeel binnen het productaanbod.

Voor een kopie van het complete onderzoek kunt u contact opnemen met webMethods via benelux@webMethods.com

Over webMethods

webMethods, Inc (Nasdaq: WEBM) is de eerste onderneming in de software-industrie die een volledige webservices-infrastructuur biedt. De innovatieve oplossingen van webMethods op het gebied van real-time integratie, webservices, portals en bedrijfsprocesanalyse, stellen wereldwijd meer dan 1000 topondernemingen in staat om applicaties en bedrijfsprocessen te integreren en de efficiency van die processen in real-time te analyseren en te optimaliseren. Het hoofdkantoor van webMethods staat in Fairfax, Virginia in de Verenigde Staten. De onderneming heeft diverse andere vestigingen in de Verenigde Staten, Azië en Europa, waaronder Amsterdam.