Gemeente Dordrecht


---

Swingende stilte in tuin Dordrechts Museum

Alicja Rakuzyn
Burgemeester Bandell onthult uitslag `Dordt Kiest'

Groot spektakel op vrijdagavond 10 september in de tuin van het Dordrechts Museum. Maar wel een geluidloos spektakel, want de slotavond van de tentoonstellingscampagne `Dordt Kiest' zal worden opgeluisterd door de zogeheten Stille Disco, een drive-in discotheek die alleen beluisterd kan worden via draadloze koptelefoons. De Stille Disco biedt die avond aan de feestgangers gratis koptelefoons (verkrijgbaar bij de tuiningang) te leen aan. Dansmuziek van vroeger wordt moeiteloos gemixt met beukende house van nu. Maar ook liefhebbers van golden oldies, jaren 70-disco en salsa, komen aan hun trekken.
Het zal een vreemd gezicht zijn om honderden mensen in de tuin geluidloos te zien dansen. De Stille Disco begint om 21 .00uuren duurt tot 01.00 uur. De entree is gratis.

Rond middernacht zal de Dordtse burgemeester R.J.G. Bandell in het museum onthullen welke schilderijen door de Dordtenaren worden gezien als de allermooisten. De burgemeester opent dan tevens de slottentoonstelling met een top 40 van Dordrecht's populairste schilderijen. Deze tentoonstelling zal daarna nog tot 5 december in het Dordrechts Museum te zien zijn.

In het kader van Dordt Monumenteel is het museum (evenals het disco-feest in de tuin) deze avond gratis toegankelijk voor het publiek. Ook de zaterdag en de zondag die daarop volgen is de entree in het Dordrecht Museum vrij.

Ter gelegenheid van het feit dat het Dordrechts Museum zich dit jaar precies honderd jaar aan de Museumstraat bevindt, stelde het museum de inwoners van Dordrecht in de gelegenheid om zelf een tentoonstelling samen te stellen. De afgelopen maanden kon, via een website (www.dordtkiest.nl) en via stemformulieren in dagblad De Dordtenaar (en bij de balie van het museum en in de Openbare Bibliotheek ) gekozen worden. De tentoonstelling en de verkiezingscampagne die hieraan vooraf ging, is getiteld `Dordt Kiest'. Op 5 september sluit de verkiezing.

Inmiddels hebben al meer dan 1200 mensen hun stem uitgebracht en tot dusver blijkt dat vooral `Dordtse' stadsgezichten, waaronder Jongkinds `Groothoofd bij Maanlicht' en Van Goyens `Gezicht op Dordrecht' het goed doen in de `polls'. Maar ook moderne kunst, zoals het recent aangeschafte werk Colorado Blvd van de in Los Angeles woonachtige Nederlandse kunstenaar Hans Broek en het werk `Zelfportret met luchtbel' van Wouter van Riessen blijkt populair te zijn.

Over aandacht in de media had de campagne de afgelopen zomer niet te klagen. De regionale zender RTV Rijnmond en de lokale zender RTV Dordrecht zonden belangeloos een aantal filmpjes uit die in het kader van de tentoonstelling, in opdracht van het museum, gemaakt waren. In die filmpjes vertelden bijzondere Dordtenaren, onder wie burgemeester Bandell, wethouder Hans Spigt en oud-profvoetballer René van der Gijp, welk kunstwerk uit de collectie zij in hun hart hebben gesloten.

Ook het dagblad De Dordtenaar wijdde vele kolommen aan de campagne `Dordt Kiest' middels een `papieren versie' van de genoemde `tv-reeks'.
Eerder al (op 24 juni jongstleden) verscheen dit dagblad met een acht pagina's tellende kleurenbijlage over `Dordt Kiest'. Hierin zijn alle honderd werken uit de voorselectie te zien en is ook een deelnameformulier afgedrukt.
Op verzoek van het Dordrechts Museum werden 2000 exemplaren extra van deze bijlage gedrukt, die gratis in het museum waren af te halen. Ook de begeleidende website waarop mensen hun stem kunnen uitbrengen, werd druk `bezocht'.
In het kader van Dordt Monumenteel zijn er in het weekeinde van 10, 11 en 12 september nog andere activiteiten in het Dordrechts Museum en in SIMON VAN GIJN - museum aan huis. Zo zijn beide musea in de nacht van 10 op 11 september, tussen 21.00 uur en 01.00 uur geopend en gratis toegankelijk. Op zaterdag zijn er in het Dordrechts Museum, tussen 13.30 uur en 15.00 uur bijzondere, theatrale rondleidingen door mevrouw Pardon.
Op zondag 12 september is er om 14.00, 15.00 en 16.00 uur in het Dordrechts Museum een optreden van het Trinitas Strijktrio. Ook hier is de toegang gratis.