Gemeente Almere

Infomarkt Zuiderzeelijn in het stadhuis

Op maandag 13 september wordt van 16.00 tot 21.00 uur in het stadhuis van Almere een informatiemarkt gehouden over de Zuiderzeelijn. Het kabinet en de gemeenten en provincies, waar de toekomstige Zuiderzeelijn doorheen komt, sluiten binnenkort een samenwerkingsovereenkomst waarin de afspraken over de aanleg van de Zuiderzeelijn worden vastgelegd.

Ja, mits

Het college van B. en W. heeft onlangs aan de gemeenteraad voorgesteld de samenwerkingsovereenkomst Zuiderzeelijn te ondertekenen. Hiermee wordt een eerder besluit van de gemeenteraad bevestigd. Het kabinet heeft maximaal 2,7 miljard euro beschikbaar voor de aanleg van de Zuiderzeelijn. De regionale overheden zijn bereid (afhankelijk van de variant die wordt gekozen) nog eens 1 miljard bij te dragen. Almere is bereid een bedrag van 50 miljoen euro te investeren in de aanleg van de Zuiderzeelijn, als tenminste aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, licht Douwe Halbesma, wethouder van Verkeer en Vervoer toe.

IJmeerverbinding

Zo stelt Almere, conform de motie die eind 2002 is aangenomen door de gemeenteraad, als voorwaarde dat de trein ook stopt op Almere Centrum én dat de Zuiderzeelijn Almere Pampus ontsluit via het IJmeer. Wij zijn voorstander van een nieuwe openbaarvervoersverbinding door het IJmeer omdat deze variant in vergelijking met het tracé over de bestaande Hollandse Brug de ontsluiting van Almere richting Schiphol sterk zou verbeteren. Bovendien biedt een IJmeerverbinding belangrijke ontwikkelingsmogelijkheden voor Almere Pampus, aldus Halbesma. Het tracé door het IJmeer is inmiddels opgenomen als volwaardige variant in de prijsvraag die het kabinet heeft uitgeschreven voor de aanleg van de Zuiderzeelijn.

Overige voorwaarden

In de overeenkomst is opgenomen dat de betalingsverplichting van Almere pas ontstaat bij de start van de exploitatie van het gebied Pampus / IJmeer. Ook is vastgelegd dat Almere alleen meedoet met de Zuiderzeelijn als:


1. De Noordvleugel-partners (Noord-Holland, Amsterdam en Haarlemmermeer) een intentieverklaring tot aanleg van de Zuiderzeelijn hebben ondertekend;

2. Voorafgaand aan besluitvorming over de Zuiderzeelijn heldere en uitvoerbare afspraken met het kabinet kunnen worden gemaakt over de verdere groei van Almere.

Als één van deze punten niet tijdig wordt gerealiseerd, kan Almere de samenwerkingsovereenkomst kosteloos beëindigen, benadrukt Halsema.

Meer weten?

Wie meer wil weten over de aanleg van de Zuiderzeelijn kan op maandag 13 september aanstaande van 16.00 tot 21.00 uur binnenlopen op de informatiemarkt in het stadhuis van Almere.

Verder is een speciale krant over de Zuiderzeelijn verschenen, die ook in Almere huis-aan-huis is verspreid. In deze uitgave van de projectorganisatie Zuiderzeelijn - waarin ook de gemeente Almere is vertegenwoordigd - leest u alles over deze snelle openbaar vervoerverbinding die in de toekomst Noord-Nederland met de Randstad zou moeten verbinden. De krant is verkrijgbaar in het informatiecentrum in het stadhuis, bij de stadsdeelkantoren of via de website van de projectorganisatie:
www.zuiderzeelijn.nl