Het Nederlandse Rode Kruis

13 september 2004
Rode Kruis stuurt studenten op bezoek bij zieken en gehandicapten

Een rolstoel zorgt vaak voor praktische hindernissen bij sociale contacten

Mensen in aanleunwoningen en zorgcentra hebben behoefte aan contact. Gewoon een praatje, een spelletje of samen wandelen. Vrijwilligers van het Rode Kruis gaan daarom bij ze langs. Maar ook studenten kunnen er studiepunten mee verdienen. Via het Rode Kruis Leeuwarden bezochten elf studenten van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden ouderen, chronisch zieken en gehandicapten.

Sociaal contact moeilijk door beperkte mogelijkheden Ze leerden er veel van en deden het met veel plezier. Ze kregen vooral veel begrip voor de situatie van degenen waar ze bij op bezoek gingen.

Een praatje, een spelletje, samen de krant lezen...

Student Maarten (18): "Je kunt met ouderen en gehandicapten niet ineens grote spontane dingen doen. Je moet leren plannen en je erop voorbereiden." Als je in een rolstoel zit of ziek bent is het niet makkelijk sociale contacten te onderhouden of op stap te gaan. "Ouderen en gehandicapten hebben beperkte mogelijkheden. Hier moest ik in het begin wel aan wennen.

De bezoekjes betekenen veel voor gehandicapten

Wat de studenten erg leuk vonden is hoeveel ze terugkregen van hun bezoekjes: Yvonne (20) "Ik heb geleerd dat luisteren heel belangrijk is. Mijn inlevingsvermogen is veel groter geworden. Ik kan me nu beter verplaatsen in een ander en de situatie vanuit hun standpunt bezien."

Iets voor mensen betekenen
De mensen die bezocht werden waren erg blij met hun jonge bezoekers. Tracy (17) vertelt: "Ze geven vaak een complimentje door te zeggen dat ze erg blij met je zijn en weer uitkijken naar het volgende bezoekje. Ik kijk nu door het bezoekwerk heel anders aan tegen ouderen en vrijwilligerswerk. Ik heb het gevoel dat ik écht iets voor ze beteken!"

Meer informatie:

* Maak deze activiteit mogelijk! Doneer aan het Rode Kruis
* Zelf meehelpen? Kijk eens onder vrijwilliger worden, in de vacaturebank of zoek uw lokale Rode Kruis

* Lees meer over het bezoekwerk

* District Fryslan Noord