De Unie


Part. beveiliging-Reactie Unie op plannen kabinet

13 september 2004 - Er gaat bijna geen dag voorbij waarin wij niet geconfronteerd worden met verslechterde voorstellen van de huidige regering op het gebied van sociale zekerheid en algemene arbeidsvoorwaarden. Na het afsluiten van de laatste VPB CAO waarin De Unie met de werkgevers een structurele loonsverhoging heeft kunnen afspreken werd deze CAO gedreigd niet algemeen verbindend verklaard te worden door de minister van Sociale Zaken, de heer De Geus. Gelukkig valt de ingangsdatum van deze maatregel op 1 november 2004 waardoor wij de VPB CAO alsnog algemeen verbindend kunnen krijgen als de werkgevers voor die tijd een AVV- aanvraag indienen bij de minister. Maar na deze datum komt dit probleem uiteraard weer terug.

Vakbond De Unie grijpt niet snel naar het middel van demonstraties of acties. Echter, het kabinet Balkenende II is in hoog tempo bezig de Nederlandse arbeidsverhoudingen en het sociale verzekeringsstelsel op zn kop te zetten. Doel is de Nederlandse economie te verbeteren. Vakbond De Unie meent echter dat de manier waarop het kabinet dit wil realiseren niet de juiste is. Er zijn betere alternatieven. Samen met u willen wij dit aan het kabinet duidelijk maken.

Langer werken positief stimuleren, niet negatief afdwingen Het kabinet wil dat wij langer werken. Er moeten meer uren per week gewerkt worden, zonder dat daar extra voor betaald wordt. Ook moet tot op hogere leeftijd doorgewerkt worden. Dat laatste dwingt het kabinet af door eerder stoppen met werken in wezen financieel, via de belasting, onmogelijk te maken.

De Unie is niet tegen langer werken. Maar meer uren werken moet wel uw keuze zijn en gewoon betaald worden.
De werkloosheid in Nederland is aanzienlijk, nu ook onder Beveiligers. Nu langer werken afdwingen, maakt het voor werkloze werkzoekenden moeilijker weer een baan te vinden. Zo wordt een dubbele rekening gepresenteerd.
De Unie is voor keuzevrijheid. Deeltijd werken moet mogelijk blijven. Deeltijd maakt het combineren van werk en zorgtaken mogelijk. Dat is simpelweg noodzakelijk als we minder mensen aan de kant willen laten staan, nu en in de toekomst.

De Unie wil het tot op hogere leeftijd doorwerken aantrekkelijk maken. Financieel afdwingen is echter geen oplossing. Om te beginnen zullen werkgevers oudere medewerkers moeten gaan waarderen. Nu zijn dat juist de groepen die bij reorganisaties het bedrijf uitgesluisd worden. In oudere werknemers moet men blijven investeren. De Unie wil met behulp van bijvoorbeeld deeltijdpensioen gezond langer doorwerken aantrekkelijk maken, zodat de oudere medewerker met plezier langer wil doorwerken.

Zekerheid op een baan wordt te sterk verminderd Het kabinet wil het makkelijker en goedkoper maken om medewerkers te ontslaan. Daarbij wil het kabinet dat een eventuele ontslagvergoeding eerst opgemaakt wordt, voordat een WW-uitkering wordt verstrekt. Iedere medewerker betaalt echter WW-premie. De WW is immers een verzekering, waar u een beroep op kunt doen, als dat nodig is. Het kabinet tast die verzekeringsgedachte aan. Mensen met minder dan 5 jaar werkervaring hebben overigens straks helemaal geen aanspraak meer op WW. Zij komen gelijk in de bijstand. Dat betekent voor jongeren minder financiële zekerheid en bijvoorbeeld nog meer moeite om als starter op de huizenmarkt te slagen.

Langdurige ziekte en WAO
Door onvoorziene omstandigheden kan een ieder van ons langdurig ziek worden en in de WAO terecht komen. De WAO-instroom is de laatste 2 jaar aanzienlijk gedaald. Dit komt doordat werknemer en werkgever gezamenlijk verantwoordelijk zijn gemaakt voor reïntegratie. Het kabinet vindt dit echter nog niet genoeg.
In het 2de ziektejaar valt iemand straks terug naar 70% van zijn loon (verdient u meer dan
43.000, dan valt u verder terug). De Unie gelooft niet dat korten op loon leidt tot minder langdurige ziekte. Binnen bedrijven moet een actief ziekteverzuimbeleid gevoerd worden, waarbij reïntegratie maximaal gestimuleerd wordt. Eventueel misbruik wordt daarmee tijdig opgespoord.
Dat in combinatie met het tijdig en correct keuren voor de WAO zal de instroom nog verder terug dringen dan nu al het geval is. Op die manier kan in Nederland nog steeds een sociaal beleid gevoerd worden voor hen die niet meer volledig kunnen werken.

Overheid niet langer betrouwbaar illustratief: afschaffen pc privé Plotsklaps heeft de overheid de pc privé regeling afgeschaft. Niet alleen lijden tal van particuliere werknemers hier schade van. Ook de hardware branche zit met een onvoorspelbare tegenvaller. Bovendien is pc privé regeling niet als een leuk speeltje bedoeld, maar als een middel om zoveel mogelijk mensen on line te krijgen. Afschaffing van pc privé regeling werkt contraproductief.
Verleden jaar heeft het kabinet overigens op vergelijkbare wijze de WW-vervolguitkering afgeschaft in de vakantieperiode. Bij de werknemersverzekeringen, waar u premie voor betaalt, verandert het kabinet eenzijdig de spelregels.
Afspraken die de vakbeweging met het kabinet had gemaakt, zoals een tijdelijke nullijn in ruil voor een goede nieuwe prépensioenregeling, worden niet nagekomen. Het kabinet dreigt branche-CAOs niet meer breed te laten gelden, als werkgevers en werknemers samen een structurele loonsverhoging afspreken.
De Unie is ernstig verontrust door deze manier van handelen. Burgers en bedrijven moeten kunnen rekenen op een betrouwbare overheid. Daarvoor is een kabinet nodig dat serieus oplossingen zoekt samen met sociale partners. Ook dat is een voorwaarde voor duurzame groei.

Economie stimuleren door innovatie en employability Nederland is geen ontwikkelingsland en moet dat ook niet willen worden. Bezuinigen op loonkosten is geen oplossing voor de Nederlandse economie. Om de arbeidsproductiviteit te verhogen moet Nederland het hebben van slimmer werken en resultaat gericht werken, niet van langer werken. We moeten toe naar minder regels. De Unie kiest alleen voor collectieve afspraken waar dat zinvol is. Maatwerk staat voor De Unie voorop.
Bedrijven moeten investeren in innovatie. Dààr moet het kabinet aan bijdragen. Werknemers en werkgevers moeten samen de verantwoordelijkheid voor employability oppakken, ook in de Particuliere beveiligingssector. Niet stil blijven staan, maar toekomstgericht ontwikkelen. Mensen inzetbaar houden in een zich voortdurend veranderende sector. Dus juist in tijden dat het minder gaat investeren in kennis en kunde. Daarnaast willen wij ruimte bieden voor individuele keuzemogelijkheden.

Landelijke manifestatie
De Unie wil een signaal geven aan het kabinet dat het anders moet. U kunt daaraan bijdragen. Kom op 2 oktober a.s. naar de demonstratie van de gezamenlijke vakbonden op het Museumplein in Amsterdam, van 12.00 tot 14.00 uur. Kijk voor meer informatie op
www.nederlandverdientbeter.nl en kansrijk kiezen.

U kunt met behulp van het bijgaande aanvraagformulier voor bijzonder verlof met behoud van uw loon bij uw werkgever vrijaf vragen als 2 oktober 2004 een werkdag voor u is.

S. Koetloe
Bedrijfsgroepvoorzitter

maandag, 13 september 2004