Algemeen Verbond Bouwbedrijf


Nieuwsbericht

BouwNieuws deze week

13 september 2004 De vroegpensioendiscussie is een zaak van vele grijstinten, ook in de bouwsector. Het AVBB onderstreept de noodzaak van langer doorwerken voor behoud van onze economische welvaart, maar merkt op dat het werk in verschillende beroepen en sectoren niet allemaal even zwaar is. Dit is te lezen in BouwNieuws, dat afgelopen weekend verscheen.

Verder in nummer 15 onder meer:
AVBB maakt balans op van het kabinetsbeleid zoals gevoerd door kabinet Balkenende II tot nu toe. De komst van een exploitatieplan wordt positief ontvangen door het AVBB. Minder positief is de werkgeversorganisatie over de woningbouw. In de eerste helft van 2004 zijn slechts 1600 woningen meer gerealiseerd dan vorig jaar. Ook het voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om een eventuele loonsverhoging in 2005 niet algemeen verbindend te verklaren, kan op weinig sympathie rekenen. De bouwwerkgevers hechten aan het avven van de CAO omdat het onderscheid tussen leden en niet-leden niet als wenselijk wordt ervaren.
De ommezwaai die minister Peijs van Verkeer en Waterstaat maakt in haar infrabeleid, vindt het AVBB een terechte. Toch blijft het AVBB pleiten voor een beheer- en onderhoudsbudget. De Nota Ruimte is positief voor het belang van de economie en de verdere ontwikkeling van het ruimtelijk beleid in Nederland. Het AVBB heeft de Nota Ruimte over het algemeen juichend begroet.

AVBB vindt het afschaffen van het grijs kenteken onacceptabel en heeft dit samen met een groot aantal ondernemingsorganisaties middels een advertentie duidelijk gemaakt. In de bouw zou deze maatregel leiden tot een lastenverzwaring voor ondernemers van zon 150 miljoen euro.

Bij elf bedrijven loopt een pilot van de bedrijfsscan van WERKGOED. Bouwbedrijven kunnen met de scan nagaan of en hoe de organisatie van bouwprojecten kan worden verbeterd. Er zijn al resultaten op het gebied van invoeren van werkoverleg en taakverlichting, het oefenen van overdracht binnen het proces, slimmer werken en de dagelijkse werkbespreking.

Meer lezen? Kijk onder publicaties>BouwNieuws.

Bron
AVBB